Opgeladen: 21-2-2017
Opgeborgen in: Noten, Hart & bloedvaten, Selenium
Translation: Positive cardiovascular effects of a handful of Brazil nuts last for a month (22-4-2017)

Positieve cardiovasculaire effecten handjevol paranoten houden maand aan

Nadat je een handje paranoten hebt gegeten is gedurende een maand je cholesterolspiegel fors verbeterd. De concentratie van het slechte cholesterol LDL is verlaagd, de concentratie van het goede cholesterol HDL is verhoogd. Dat schrijven Braziliaanse chemici, verbonden aan de Federal University of Santa Maria, in de Journal of Nutrition and Metabolism.

Studie
De onderzoekers gaven 10 gezonde proefpersonen bij 4 verschillende gelegenheden 0, 5, 20 of 50 gram paranoten. Omdat een paranoot ongeveer 5 gram weegt, correspondeert dat met 0, 1, 4 of 10 paranoten. Na elke inname monitorden de Brazilianen gedurende 30 dagen het bloed van de proefpersonen. In die periode volgden de proefpersonen allemaal hetzelfde dieet.

Waarom paranoten?
Paranoten zijn een goede voedingsbron van selenium. Selenium is een mineraal waarvan je, als je zoals de meeste Europeanen woont in een gebied met weinig selenium in de bodem, moeilijk aan de 55 microgram komt die je volgens voedingswetenschappers dagelijks zou moeten consumeren. Maar niet als je paranoten eet.


Positieve cardiovasculaire effecten handjevol paranoten houden maand aan


Eet 2 van die dingen, en je hebt je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium al binnen. Daar komt nog eens bij dat je lichaam het selenium in paranoten beter opneemt dan uit supplementen met L-seleno-methionine.

Het lichaam heeft selenium nodig om enzymen als glutathionperoxidases en thioredoxinreductases te laten werken. Glutathionperoxidases spelen een rol bij ontgiftingsprocessen. Een relatief hoge selenium-inname kan daardoor misschien de kans op sommige vormen van kanker verlagen. Maar de rol van glutathionperoxidases is zo veelzijdig dat een tekort aan selenium nog veel meer gezondheidseffecten kan hebben.

Een te hoge inname van selenium is trouwens ook niet gezond. In een trial uit 2007, waarin proefpersonen elke dag 200 milligram selenium slikten, nam door de suppletie de kans op diabetes type-2 significant toe. Voedingswetenschappers vinden dat mensen beter niet meer dan 300 microgram selenium per dag moeten binnenkrijgen.

Resultaten
Na inname van de paranoten steeg de concentratie selenium in de bloedbaan. Hoe meer paranoten de proefpersonen kregen, hoe forser de stijging.


Positieve cardiovasculaire effecten handjevol paranoten houden maand aan


Opmerkelijker was het effect van de paranoten in de 20- en 50-gramdoses op de cholesterolhuishouding. Die verlaagden de concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL, en verhoogden tegelijkertijd de concentratie van het 'goede cholesterol' HDL. Beide positieve effecten waren een maand na de toediening nog zichtbaar.


Positieve cardiovasculaire effecten handjevol paranoten houden maand aan


De paranoten die de onderzoekers gebruikten leverden per gram 31 microgram selenium. De hoogste doses leverden dus eenmalig meer selenium dan de 300 microgram die voedingswetenschappers als bovengrens aanhouden. Dat had echter geen negatieve gezondheidsgevolgen, ontdekten de Brazilianen toen ze in het bloed van de proefpersonen de waarden voor AST, ALT, alkaline-phosphatase, gamma-GT en CRP bepaalden.

Conclusie
"The results obtained here suggest that the consumption of a single serving of Brazil nut is sufficient to improve the lipid profile of healthy volunteers (lowered LDL-c and raised HDL-c), without producing hepatic and renal toxicity", schrijven de onderzoekers. "However, further investigation is needed to validate the beneficial effects of Brazil nut because here we have used a small number of subjects."

"In addition, it is also important to evaluate the isolated and combined effects of selenium and/or unsaturated fatty acids found in Brazil nuts on atherogenic parameters in order to better understand their mechanistic role in modulating cardiac indexes in healthy and dyslipidemic subjects. In addition, the evaluation of the effects of chronic consumption of Brazil nuts and the inclusion of dyslipidemic patients are paths to be followed."

Bron:
J Nutr Metab. 2013;2013:653185.

Meer:
Vis beschermt pas goed tegen hartinfarct als je ook walnoten eet (28-10-2016)
Walnoten maken slecht cholesterol ongevaarlijk (8-5-2014)
Paranoten betere voedingsbron van selenium dan supplementen (11-2-2008)


Haal je vetten vooral uit noten en olijfolie, en blijf makkelijker slank

Combinatie mediterraan dieet en noten per dag vermindert sterftekans met factor 3

Eet noten of pinda's en leef langer</

Haal je vetten vooral uit noten en olijfolie, en blijf makkelijker slank
Het lichaam maakt meer van het verzadigende en eetlustremmende oleoylethanolamide aan na een maaltijd die veel oliezuur bevat. Oliezuur is het belangrijkste vetzuur in olijfolie, noten en avocado.

Combinatie mediterraan dieet en noten per dag vermindert sterftekans met factor 3
De levensverlengende effecten van een hoge inname van noten en een mediterraan dieet versterken elkaar. Epidemiologie.

Eet noten of pinda's en leef langer
Volgens deze epidemiologische studie verlengt een voedingspatroon met veel noten en pinda's je levensduur doordat het beschermt tegen bijna elke type dodelijke ziekte.