Opgeladen: 24-3-2021
Opgeborgen in: Carotenoïden
Translation: These are the healthiest parts of butter lettuce (25-3-2021)

Dit is het gezondste stuk van de slakrop

Slakroppen lijken meer op appels dan je op het eerste gezicht zou denken. Het gezondste deel van appels is de schil. De buitenkant dus. En het gezondste stuk van de slakrop? Dat zijn de donkerder bladeren aan de buitenkant van de krop.

Studie
Argentijnse voedingswetenschappers, verbonden aan de Universidad Nacional de Mar del Plata, bepaalden met HPLC de samenstelling van de bladeren van ordinaire slakroppen.

Pardon: van de bladeren van Lactuca sativa, zoals sla officieel heet.


Dit is het gezondste stuk van de slakrop


Resultaten
De concentratie van de meeste fytochemicaliën was hoger in de buitenste bladeren dan in de binnenste bladeren. De onderzoekers vonden meer carotenoïden en fenolen in de buitenste bladeren, en minder in de binnenste bladeren van de slakroppen.

De figuur hieronder is verkleind. Klik er op voor een grotere versie.


Dit is het gezondste stuk van de slakrop


Dit is het gezondste stuk van de slakrop


De Argentijnen keken ook naar chlorofiel. Ook de concentratie chlorofiel was, net als die van de meeste andere fytochemicaliën, groter in de buitenste bladeren.

Verklaring
De bladeren aan de buitenkant van de slakrop zijn ouder dan de binnenste. Ze hebben dus meer tijd gehad om fytochemicaliën aan te maken. Bovendien stonden ze meer bloot aan omgevingsfactoren. Planten maken fytochemicaliën aan om zich tegen die factoren te beschermen.

Bron:
Journal of Food Biochemistry 38 (2014) 352-62.

Meer:
Dit is het verschil tussen biologische en reguliere paprika's (18-3-2021)
Deze twee groentensoorten zijn (nog) beter voor je bloedvaten (15-4-2020)
Eiwitrijk dieet met kabeljauw is gezonder (2-12-2008)


Hoe meer carotenoiden in je bloed zitten, hoe langzamer tikt je biologische klok Waarom wortels en spinazie gekookt gezonder zijn dan rauw Met drie eitjes erbij wordt salade een stuk gezonder

Hoe meer carotenoïden in je bloed zitten, hoe langzamer tikt je biologische klok
Hoe meer carotenoïden uit voedingsmiddelen als wortels, pompoenen, paprika's en boerenkool er in je bloed zitten, hoe ouder kun je worden.

Waarom wortels en spinazie gekookt gezonder zijn dan rauw
Rauwe groenten zijn gezonder dan gekookte, zeggen sommige wijsneuzen nog steeds. De uitkomsten van epidemiologisch onderzoek zijn niet in lijn met dat dogma, en de resultaten van klinische studies ook niet.

Met drie eitjes erbij wordt salade een stuk gezonder
Een salade met verse tomaat, spinazie en gewone sla wordt - in ieder geval wat de opname van vitamines betreft - een stuk gezonder als je daar drie eieren bij doet.