Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Hart & bloedvaten       Kankerpreventie       Eiwitten       Hart & bloedvaten    

0 2 - 1 2 - 2 0 0 8

  Eiwitrijk dieet met kabeljauw is gezonder (J Nutr. 2008 Dec;138(12):2386-91.)
Een dieet met veel kabeljauw-eiwit verlaagt de concentratie van het ontstekingseiwit C-reactive protein [CRP]. Dat is gunstig, want een hoge concentratie van dat eiwit correleert met een verhoogde kans op diabetes, een hoge bloeddruk, beroertes en hartaanvallen. Canadese onderzoekers kwamen het ontstekingsremmende effect van kabeljauw-eiwit op het spoor door een experiment met twintig diabeten.
De onderzoekers gaven hun proefpersonen vier weken een dieet waarin de eiwitten kwamen uit mager rund- en varkensvlees, eieren en zuivel. Daarna kregen diezelfde proefpersonen vier weken een dieet dat sprekend op het eerste dieet leek, maar waarbij de eiwitten kwamen uit kabeljauw. Achttien tot negentien procent van de energie kwam in beide gevallen uit eiwit.
Het kabeljauwdieet heet hieronder CP. CP staat voor cod protein. BPVEM staat voor het andere dieet, met beef, pork, veal, eggs, milk, and milk products als eiwitbronnen. Zoals je ziet verlaagde het CP-dieet de concentratie CRP.

Eiwitrijk dieet met kabeljauw is gezonder

De gemeten daling is relevant, zeggen de Canadezen. "The reduction in hsCRP was similar to that observed with thiazolidinediones, statin therapy, or lifestyle interventions, all of which have been shown to decrease the risk of type 2 diabetes and/or cardiovascular disease."
De proefpersonen vielen overigens een kilo af op zowel het CP- als het BPVEM-dieet. Omdat de proefpersonen aan de dikke kant waren kwam dat neer op een procent van hun lichaamsgewicht. Het afslankeffect is waarschijnlijk het werk van de eiwitten. Een normaal Westers dieet bestaat voor vijftien energieprocent uit eiwit. De proefpersonen kregen dus een mild eiwitdieet. Voedingsonderzoekers zijn er ondertussen van overtuigd dat een dieet met meer eiwit gewichtsverlies veroorzaakt.
Het ontstekingsremmende effect van het CP-dieet is het werk van taurine, waarvan je relatief veel in vis-eiwit [nee, niet alleen in kabeljauw] aantreft, denken de Canadezen. Taurine remt ontstekingsprocessen. Omega-3-vetzuren spelen in dit geval waarschijnlijk geen grote rol.
Eerder ontdekten onderzoekers dat een dieet met veel kabeljauw-eiwitten de opname van glucose door spiercellen beter op peil houdt dan een dieet met andere eiwitten. [Diabetes. 2003 Jan;52(1):29-37.] Ook dat effect heeft misschien met het remmen van ontstekingseiwitten te maken. Ontstekingseiwitten verminderen de gevoeligheid van spiercellen voor insuline.
De relevantie van het Canadese onderzoek voor krachtsporters ligt voor de hand. Het geeft een vingerwijzing voor sporters die veel eiwitten willen consumeren, maar dat wel op een gezonde manier willen doen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken