Opgeladen: 6-7-2021
Opgeborgen in: Krachttraining & voeding, Eiwitten, Plantaardige eiwitten
Translation: Meta-study: animal proteins are better muscle builders than vegetable proteins (7-7-2021)

Metastudie: spieropbouw gaat vlotter met dierlijke eiwitten dan met plantaardige

Er zitten goede kanten aan de opkomst van de plantaardige eiwitten. Dat vinden wij omdat we begaan zijn met onze planeet, en omdat we vermoeden dat opmerkelijk veel koeien en varkens het uiterst onaangenaam vinden om opgepeuzeld te worden. Maar we kunnen ook niet ontkennen dat het menselijk lichaam wat spieropbouw betreft beter reageert op dierlijke eiwitten dan op plantaardige.


Metastudie: spieropbouw gaat vlotter met dierlijke eiwitten dan met plantaardige


Studie
Onderzoekers van de National University of Singapore verzamelden 16 eerder gepubliceerde studies die het effect van suppletie met dierlijke eiwitten op de kracht en de spiermassa vergeleken met het effect van suppletie met plantaardige eiwitten op de kracht en de spiermassa.

In sommige studies trainden de proefpersonen met gewichten, in andere studies niet.

Resultaten
De tabel hieronder vat de uitkomsten van de geselecteerde studies samen. Op het eerste gezicht lijkt dierlijk eiwit over de gehele linie beter te presteren dan plantaardig eiwit, maar de verschillen tussen het effect op spierkracht waren niet statistisch significant.


Metastudie: spieropbouw gaat vlotter met dierlijke eiwitten dan met plantaardige


Wel significant was het verschil tussen het effect van dierlijke eiwitten op de spiermassa en het effect van plantaardige eiwitten op de spiermassa, ontdekten de onderzoekers toen ze hun gegevens uitsplitsten naar leeftijd. Bij de vijftigplussers was er geen verschil tussen het effect van de twee types eiwit op de spiermassa, bij de vijftigminners was dat er wel.

De figuur hieronder is versimpeld. Klik erop voor een volledige versie.


Metastudie: spieropbouw gaat vlotter met dierlijke eiwitten dan met plantaardige


Conclusie
"In summary, this systematic review and meta-analysis have found that animal protein tends to have a more favorable effect on lean mass compared to plant protein, and the benefit appears more pronounced in younger adults", resumeren de onderzoekers.

"On the other hand, protein source is not likely to have an impact on muscle strength."

Bron:
Nutrients 2021, 13, 661.

Meer:
Niet onderschatten, dat eiwit uit bonen (28-10-2020)
Eiwit uit aardappels stimuleert spiergroei (7-5-2020)
Is Quorn een betere spieropbouwer dan melkeiwit? (6-7-2019)


Na workout werkt 22 gr whey beter dan 22 gr soja-eiwit Whey voor workout verlaagt cortisolspiegel, soja-eiwit niet Dierlijke eiwitten bouwen spiermassa op, plantaardige niet

Na workout werkt 22 gram whey beter dan 22 gram soja-eiwit
Krachtsporters die net iets meer eiwit consumeren dan het Voedingscentrum adviseert aan niet-sporters bouwen meer vetvrije massa op als ze na hun workout een shake nemen met whey dan als ze een shake met soja-eiwit gebruiken.

Whey voor workout verlaagt cortisolspiegel, soja-eiwit niet
Cortisol is een nuttig en zelfs onmisbaar hormoon, maar krachtsporters die spiermassa willen opbouwen zouden er na hun workouts graag wat minder van willen aanmaken.

Dierlijke eiwitten bouwen spiermassa op, plantaardige niet
Vrouwen met een vegetarische leefstijl zijn voor hun spieropbouw afhankelijk van de - o paradox - hoeveelheid dierlijke eiwitten in hun dieet.