Opgeladen: 7-5-2020
Opgeborgen in: Eiwitten, Krachttraining & voeding, Plantaardige eiwitten
Translation: Protein from potatoes stimulates muscle growth (8-5-2020)

Eiwit uit aardappels stimuleert spiergroei

Eiwit uit aardappels stimuleert spiergroei
Bedrijven die milieuvriendelijke en duurzaam geproduceerde eiwitsupplementen op de markt willen brengen, hebben er een nieuwe type eiwit bij. Volgens een humane studie, die Canadese bewegingswetenschappers van McMaster University publiceerden in Nutrients, kan ook het eiwit uit aardappels spiergroei stimuleren. De Canadese studie suggereert dat aardappeleiwit interessant voor mensen die de kwaliteit van hun dieet willen vergroten, maar ook voor sporters.

Studie
Eiwit uit aardappels stimuleert spiergroei
De Canadezen verdeelden 24 gezonde, maar niet erg actieve vrouwen van 18-29 jaar in 2 groepen. De ene groep at gedurende de 2 weken die het experiment in beslag nam 0.8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Die eiwitten kwamen uit reguliere voedingsmiddelen. Dit was de controlegroep. [CON]

De vrouwen in de experimentele groep kregen via hun reguliere voeding evenveel eiwitten binnen. Maar daarnaast aten ze 2 keer per dag een pudding waarin 25 gram aardappeleiwit was verwerkt. Over de gehele dag consumeerden de vrouwen dus 50 gram aardappeleiwit. In totaal consumeerden deze vrouwen dagelijks 1.6 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. [PP]

Dat aardappeleiwit is op de markt als Solanic. [Link] Solanic is een product van het Nederlandse Avebe. [avebe.nl]

Aardappeleiwit heeft een bijzonder hoge viscositeit. Daardoor kun je er geen goede shakes van maken. Die worden al snel te stroperig. Daarom gebruikten de onderzoekers pudding.

De vrouwen in de controlegroep kregen placebopudding zonder aardappeleiwit.

De onderzoekers lieten de vrouwen 3 keer per week één van hun benen trainen op een leg-extension- en een legpress-machine. De vrouwen trainden licht, met 30 procent van de belasting waarmee ze nog net 1 rep konden maken.

De onderzoekers bepaalden hoeveel eiwit de beenspieren van de vrouwen aanmaakten voordat ze extra eiwitten kregen en voordat ze trainden [Baseline], nadat ze eiwitten hadden gekregen maar nog niet trainden [Rest], en nadat ze eiwitten hadden gekregen en hadden getraind [Exercise].

Resultaten
Aardappeleiwit vergrootte de aanmaak van spiereiwit [MPS] in rust, vertelt de figuur hieronder. Training vergrootte de aanmaak echter nog veel meer. Training plus aardappeleiwit vergrootte de spiereiwitaanmaak nog een tikkie meer, maar het is duidelijk dat training zwaarder weegt dan suppletie.


Eiwit uit aardappels stimuleert spiergroeiConclusie
"We report, for the first time, that the ingestion of potato protein isolate resulted in increased rates of muscle protein synthesis when consumed at levels twice the recommended daily amount for protein in healthy young women", resumeren de onderzoekers.

"Our findings highlight that potato protein is effective in stimulating rates of muscle protein synthesis with supplementation alone and that this effect is enhanced when feeding with potato protein isolate is combined with resistance exercise."

Sponsor
Er komt steeds meer onderzoek naar de effecten van plantaardige eiwitten op spieren. Dat komt omdat de mondiale landbouw steeds meer moeite krijgt om voldoende dierlijke eiwitten te produceren, terwijl de inname van eiwitten gestaag blijft toenemen. Omdat plantaardige eiwitten dikwijls minder belastend zijn voor het milieu, staan we positief tegenover deze studie.

Maar het is wel een gesponsorde studie, moeten we eerlijkheidshalve vermelden. De onderzoekers zijn betaald door de Alliance for Potato Research & Education, [apre.org] een organisatie voor en van de "potato industry, including potato growers and potato food manufacturers".

Zou er ooit nog een studie komen die het effect van good old whey vergelijkt met dat van aardappeleiwit?

Bron:
Nutrients. 2020 Apr 27;12(5):E1235.

Meer:
Is Quorn een betere spieropbouwer dan melkeiwit? (6-7-2019)
Whey en Pea Protein zijn voor CrossFitters even geschikt (19-1-2019)
Insecteneiwit net zo goed voor spiergroei als eiwit uit soja (27-12-2018)
Ook eiwit uit tarwe bouwt spieren op (19-9-2018)


Dieet met veel plantaardige eiwitten niet slecht voor spieren Spieren opbouwen met pea protein gaat prima Bodybuilders doen het op rijsteiwit net zo goed als op whey

Dieet met veel plantaardige eiwitten niet slecht voor spieren
Deze epidemiologische studie publiceerden voedingswetenschappers van de University of Massachusetts in de American Journal of Clinical Nutrition.

Spieren opbouwen met pea protein gaat prima
Als je aan krachttraining doet, dan werken eiwitshakes met eiwit uit erwten net zo goed als shakes met whey-eiwit.

Bodybuilders doen het op rijsteiwit net zo goed als op whey
Maar dan hebben ze wel grotere hoeveelheden rijsteiwit nodig, vertellen onderzoekers van de University of Tampa in Nutrition Journal.