25.02.2011

De bescheiden niersteenfactor van kurkuma

Calciumoxalaat
Kurkuma is een interessant supplement, maar als je gevoelig bent voor nierstenen kun je het beter laten staan. Dat schrijven onderzoekers van het Amerikaanse landbouwministerie in de American Journal of Clinical Nutrition. Kurkumasupplementen bevatten teveel oxalaat, aldus de onderzoekers.

Nierstenen bestaan voor 80 procent uit oxalaat. [Structuurformule van calciumoxalaat hiernaast.] Vandaar dat voedingswetenschappers mensen die makkelijk nierstenen krijgen aanraden om zoveel mogelijk voedingsbronnen van oxaalzuur uit hun dieet te weren. Spinazie, bijvoorbeeld. De hoeveelheid oxaalzuur in een ons spinazie is gemiddeld zo'n 100 mg, maar kan oplopen tot 400, en zelfs tot 1000 mg.

Ook minder geschikt voor deze mensen is rabarber. In een ons rabarber zit 40-50 mg oxaalzuur.

De onderzoekers vroegen zich af of ook kaneel- en geelwortelsupplementen riskant voor niersteengevoelige mensen zijn. Dus lieten ze 11 proefpersonen 4 weken lang elke dag 3 gram kaneel of kurkuma slikken. Die dagdosis bevatte 55 mg oxalaat. Tijdens de proef bepaalden de onderzoekers hoeveel oxalaat de proefpersonen vasthielden. De tabel vat de uitkomsten van het experiment samen.


De bescheiden niersteenfactor van kurkuma


Suppletie met kaneel levert dus geen problemen op, maar suppletie met kurkuma wel. Dat kwam waarschijnlijk doordat de oxalaten in kaneel slecht oplossen en het lichaam ze dus slecht opneemt, terwijl de oxalaten in kurkuma juist goed oplossen.

Mensen die gevoelig zijn voor nierstenen krijgen het advies hun inname van oxalaten te beperken tot zo'n 50 mg per dag. Voor die groep is suppletie met kurkuma niet zo geschikt. De kans dat gezonde mensen last van de oxalaten in kurkuma krijgen is gering, kun je afleiden uit beschikbare studies.

In 2000 publiceerden urologen van Wake Forest University bijvoorbeeld een schatting van de hoeveelheid oxalaat die we dagelijks binnenkrijgen. [Kidney Int. 2000 Apr;57(4):1662-7.] Uit dat stuk snaaiden we de onderstaande tabellen.


De bescheiden niersteenfactor van kurkuma


Zoals je ziet is honderd gram chocola net zo gevaarlijk als 3 gram kurkuma. De totale inname van oxalaat liep in 5 proefpersonen bovendien uiteen van 44 to 352 mg per dag. De gemiddelde inname was 152 mg. De hoeveelheid die je met kurkumasupplementen binnenkrijgt voegt daar niet zo verschrikkelijk veel aan toe.


De bescheiden niersteenfactor van kurkuma


De publicatie van de studie in de American Journal of Clinical Nutrition was voor producent Sabinsa aanleiding om eens naar de samenstelling van het eigen kurkuma-extract Curcumin C3-Complex te kijken. [curcuminoids.com] In januari 2009 publiceerde Sabinsa de resultaten.

Volgens Sabinsa zitten er in kurkuma inderdaad veel oxalaten - maar zitten die nauwelijks in hun extracten.

Niet alle supplementenmakers die Sabinsa's extract in hun producten stoppen vertellen dat op hun label. Maar als je ziet staan dat gebruikte kurkuma-extracten zijn "standardized to contain 95 percent curcuminoids", ga er dan maar van uit dat je een supplement met een Sabinsa-extract in handen hebt.

Bron:
Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1262-7.