Opgeladen: 30-11-2021
Opgeborgen in: Curcumine, Plantenextracten
Translation: Can't smell or taste anything after covid? Maybe curcumin will help (1-12-2021)

Niets meer ruiken of proeven na covid? Misschien helpt curcumine

Als je herstellende bent van covid, maar nog steeds niets kunt proeven of ruiken, dan reageer je misschien goed op eenmalige inname van een supplement met curcumine. Amerikaanse onderzoekers publiceerden twee opmerkelijke cases.


Niets meer ruiken of proeven na covid? Misschien helpt curcumine


Studie
Er is nog geen behandeling voor het verlies van smaak en geur na een infectie met SARS-CoV2. Van alle 5 herstelde covidpatiënten heeft er eentje een maand na genezing nog steeds last van. Vandaar dat Bert Chabot en Margaret Huntwork, twee artsen van Tulane University School of Medicine, een artikel schreven over de twee gevallen waarin een supplement met curcumine dat probleem verhielp.

Geval 1
Karakteristieken
Gezonde man, 25 jaar.

Symptomen
Ontwikkelt binnen een dag covidsymptomen als hoofdpijn, benauwdheid, spierpijn, koorts en vermoeidheid. PCR-test is positief voor besmetting met coronavirus. Verliest ook vermogen om eten te proeven en geuren te ruiken. Symptomen zijn op dag 5 verdwenen, maar verlies van geur en smaak op dag 46 na eerste ziektedag nog onverminderd aanwezig.

Suppletie
Neemt op dag 46 een supplement met ongeveer een gram kurkuma-extract, dat voor 95 procent bestaat uit curcumine en curcumine-analogen. In het supplement zit ook 10 milligram zwarte peper-extract.

Effect van suppletie
Volgens de man is 10 minuten na inname van het supplement zijn vermogen om te ruiken en te proeven hersteld.


Niets meer ruiken of proeven na covid? Misschien helpt curcumine


Geval 2
Karakteristieken
Gezonde man, heeft af-en-toe last van astma, 28 jaar.

Symptomen
Ontwikkelt binnen een dag milde covidsymptomen als hoofdpijn, benauwdheid, misselijkheid, koorts en pijn in het kniegewricht. Op dezelfde dag is de PCR-test positief voor besmetting met coronavirus. Op dag 3 verliest de man zijn vermogen om te proeven en te ruiken.

Suppletie
Neemt op dag vier supplementen met een gram Boswellia-extract, een gram kurkuma-extract dat voor 95 procent bestaat uit curcumine en curcumine-analogen, en 10 milligram zwarte peper-extract.

Effect van suppletie
Rapporteert dat 12 uur na inname van het supplement zijn smaak- en geurvermogen voor de helft is teruggekeerd. 3 dagen later, op dag 6, is zijn smaak en geur normaal.

Op dag 9 zijn ook de overige covidsymptomen verdwenen.

Mechanisme
Fundamentele studies suggereren dat curcumine misschien het coronavirus SARS-CoV2 kan afremmen. Volgens computermodellen kan curcumine in cellen verhinderen dat het coronavirus het enzym Mpro inschakelt om zichzelf te repliceren [J Biomol Struct Dyn. 2021 Jun;39(9):3347-57.] of misschien zelfs voorkomen dat het virus via de ACE-2-receptor cellen binnendringt [Sci Rep. 2021 Jan 21;11(1):2043.].

Conclusie
"It is worth considering a one-time dose of 1000 mg of turmeric to those experiencing anosmia [verlies van reuk - red.] or ageusia [verlies van smaak - red.] following COVID-19 infection", schrijven Chabot en Huntwork.

Bron:
Cureus 13(9):e17829.

Meer:
Covid-19 | Arginine versnelt genezing (12-10-2021)
Besmet met corona? Aan de vitamine C! (29-9-2021)
Covid-patiënten sneller beter door suppletie met quercetine-complex (8-8-2021)
Beetje sneller beter na corona door extra vitamine D (31-7-2021)


De longevity-top-3: rosmarinic acid, granaatappel en curcumine Alweer: supplement met curcumine vergroot spierkracht en conditie van 65-plussers Curcumine verbetert geheugen vijftigplussers

De longevity-top-3: rosmarinic acid, granaatappel en curcumine
Onderzoekers hebben honderden stoffen gevonden die het wormpje Caenorhabditis elegans langer laten leven. Welke daarvan werkt nu het beste?

Alweer: supplement met curcumine vergroot spierkracht en conditie van 65-plussers
Een gesponsorde studie.

Curcumine verbetert geheugen vijftigplussers
Als vijftigplussers elke dag een supplement met een goed opneembare vorm van curcumine slikken, verbetert hun geheugen.