0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aminozuren       Riskante supplementen     Creatine  Creatine     Nieren  Nieren    

0 2 - 0 1 - 2 0 0 9

  Artisjok beschermt nieren tegen creatine (Deutsche Lebensmittel-Rundschau 2008, vol. 104, no1, pp. 29-36.) [Offline]
Je wilt creatine gebruiken maar je bent bang voor je nieren? Of je bent bang dat je door creatine vocht gaat vasthouden? Dan heb je misschien iets aan supplementen met artisjok of Cynara scolymus. Dat kun je opmaken uit een publicatie in het ons overigens volslagen onbekende Deutsche Lebensmittel-Rundschau. Volgens dat stuk beschermen extracten van artisjok de nieren tegen de mogelijke schadelijke gevolgen van creatine.
In het artikel beschrijven de onderzoekers experimenten op ratten, die vier weken achtereen dagelijks 300 milligram creatine per kilo lichaamsgewicht kregen. Voor een sporter van tachtig kilo komt het neer op 3-5 gram creatine per dag.
Bij de ratten verminderde de suppletie de nierfunctie. In het bloed van de dieren steeg de concentratie ureum, ammonia en melkzuur. De nieren horen die stoffen uit het bloed te vissen en via de urine te lozen. De hoeveelheid kalium in het bloed verminderde. In de urine van de dieren steeg de concentratie N-acetyl-beta-D-glucosaminidase (NAG). Het enzym NAG is een merker voor nierschade. Het is normaliter actief in de nieren, en als je het in de urine vindt is er met de nieren waarschijnlijk iets mis.
De creatinesuppletie verstoorde ook de hormoonhuishouding van de ratten. De concentratie aldosteron in de dieren steeg. Aldosteron is een steroidhormoon dat de nieren aanzet om meer zout en vocht vast te houden en juist meer kalium uit te scheiden.
Artisjok
Aldosteron verhoogt langs die weg de bloeddruk. [Hum... Sommige mensen zweren dat ze vocht vasthouden als ze creatine slikken, en dat ze er een vollemaansgezicht van krijgen. Komt dat doordat creatine de aanmaak van aldosteron verhoogt?]
Kregen de ratten behalve creatine ook extracten van artisjok, dan verminderde de negatieve impact van de creatinesuppletie. De onderzoekers gaven de ratten dagelijks vierhonderd milligram artisjok-extract. Die dosis verminderde de concentratie zout en ammonia in het bloed van de ratten, en verhoogde de concentratie kalium.
De onderzoekers testten verschillende extracten uit, die ze zelf maakten. Extracten van de toppen van de plant waren effectiever dan extracten van de bladeren, ontdekten de onderzoekers.
Artisjok is op de markt als leverbeschermer. De actieve stoffen in supplementen met artisjok zijn cynarin en cholorogeenzuur. De chemische structuur van cynarin zie je hieronder.

Artisjok beschermt nieren tegen creatine

Cholorogeenzuur is een bestanddeel van koffie. Het zit er in zulke hoge concentraties in, dat stevige koffiedrinkers dagelijks enkele grammen cholorogeenzuur binnenkrijgen. Dankzij cholorogeenzuur, vermoeden onderzoekers, beschermt koffie de lever.
Braziliaanse onderzoekers hebben de effecten van exact dezelfde doses creatine overigens onlangs op mensen onderzocht. Die humane proefpersonen slikten drie maanden creatine, zonder dat hun nierfunctie verminderde. Sterker, de suppletie met creatine leek de werking van de nieren juist te verbeteren. Kennelijk kunnen mensen beter tegen creatine dan ratten. Maar ongetwijfeld zijn er ook mensen die niet zo goed op creatine reageren. Voor hen is aanvullende suppletie met artisjok misschien een optie.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken