Opgeladen: 30-11-2022
Opgeborgen in: Aminozuren, Glutamine, Suppletie voor duusporters, Afslanksupplementen
Translation: Exercise burns up more fat after supplementing with cystine and glutamine (1-12-2022)

Je verbrandt meer vet door beweging na suppletie met cystine en glutamine

Sporters verbranden meer vet en kunnen inspanning langer volhouden als ze een supplement met de aminozuren cystine en glutamine gebruiken. Volgens onderzoekers van de universiteit van Waseda in Japan verhoogt de cystine-glutamine-combinatie tijdens inspanning de concentratie glutathion in de spiercel.


Je verbrandt meer vet door beweging na suppletie met cystine en glutamine


Studie
Gedurende een week slikten gezonde jonge mannen 3 keer per dag een mengsel van 1 gram glutamine, 0.23 gram cystine en 1.23 gram maltodextrine [AAM]. In totaal consumeerden de mannen dagelijks dus 3 gram glutamine, 0.69 gram cystine en 3.69 gram maltodextrine.

Bij een andere gelegenheid gebruikten de mannen een placebo dat alleen maltodextrine bevatte [PLA].

Aan het einde van zowel de suppletie- en placeboperiode moesten de mannen 60 minuten fietsen met een intensiteit van 70 procent van hun maximale hartslag.

Resultaten
De proefpersonen rapporteerden minder vermoeidheid [RPE] als ze fietsen nadat ze het mengsel van aminozuren hadden gebruikt dan na inname van het placebo. Toch zaten er in het supplement evenveel calorieën als in het placebo.


Je verbrandt meer vet door beweging na suppletie met cystine en glutamine


Na afloop van de inspanningssessie vonden de onderzoekers minder vrije vetzuren in het bloed van de mannen als die het cystine-glutamine-mengsel hadden gebruikt. Dan zou je denken dat deze combinatie van aminozuren de verbrandingen van vetzuren tijdens inspanning vergroot.

En dat was waarschijnlijk het geval, suggereren experimenten met spiercellen in reageerbuizen door dezelfde onderzoekers. De onderzoekers stelden de spiercellen bloot aan het vetzuur palmitine en waterstofperoxide [H2O2].

Waterstofperoxide is een vrij radicaal. Vrije radicalen komen ook vrij tijdens inspanning. Door de toediening van waterstofperoxide imiteerden de onderzoekers de condities waaronder spiercellen vet verbranden tijdens inspanning.

De spiercellen verbrandden meer vetzuren als de onderzoekers ook nog eens cystine [Cys2] in de reageerbuizen stopten.


Je verbrandt meer vet door beweging na suppletie met cystine en glutamine


Mechanisme
Glutamine en cystine zijn bouwsteentjes van glutathion [structuurformule bovenaan de pagina]. Relevante ontgiftende enzymen in cellen hebben glutathion nodig om te functioneren. Tijdens intensieve inspanning neemt de concentratie glutathion in spiercellen af, neemt de concentratie afbraakproducten in spiercellen toe en gaan die spiercellen steeds beroerder functioneren.

De Japanners vermoeden dat suppletie met extra bouwsteentje dat proces verzacht. Spiercellen functioneren daardoor tijdens inspanning beter en verbranden meer vet.

Bron:
Sports (Basel). 2022 Sep 27;10(10):147.

Meer:
Intervaltraining levert meer kracht en vetverlies op door suppletie met citrulline (26-3-2022)
Combinatie van fenylalanine, alanine en arginine versnelt vetverlies (9-1-2019)
Laag-intensieve cardio voor het ontbijt verbrandt meer vet door een supplement met L-phenylalanine (11-10-2017)


Sporters verliezen sneller lichaamsvet als ze beta-alanine gebruiken, suggereert in vitro-studie Suppletie met L-histidine breekt vetmassa af Combinatie van resveratrol en leucine verhoogt vetverbranding

Sporters verliezen sneller lichaamsvet als ze bèta-alanine gebruiken, suggereert in vitro-studie
Als je goed in je spiermassa zit, zou je wel eens een stuk makkelijker vet kunnen verliezen door suppletie met het excentrieke aminozuur bèta-alanine.

Suppletie met L-histidine breekt vetmassa af
Een paar dagen geleden schreven we over een Chinese epidemiologische studie waarin een dieet met veel L-histidine beschermde tegen overgewicht.

Combinatie van resveratrol en leucine verhoogt vetverbranding
Je kunt sneller afvallen door suppletie met een cocktail van resveratrol en leucine.