Opgeladen: 17-11-2022
Opgeborgen in: Curcumine, Q10, Migraine & hoofdpijn
Translation: Combination Q10 and curcumin reduces migraines (18-11-2022)

Combinatie Q10 en curcumine verzacht migraine

Suppletie met Q10 en een goed opneembare vorm van curcumine maakt het leven van migrainepatiënten aangenamer. In een trial die twee maanden duurde, konden onderzoekers geen bijwerkingen ontdekken.


Combinatie Q10 en curcumine verzacht migraine


Studie
Onderzoekers van de Tehran University of Medical Sciences verdeelden honderd mensen die regelmatig migraineaanvallen hadden in 4 groepen. Gedurende 8 weken kreeg de ene groep elke dag dag een placebo, slikte een tweede groep 300 milligram Q10, kreeg een derde groep 80 milligram curcumine in een verbeterd opneembare vorm en gebruikte een vierde groep zowel 300 milligram Q10 als 80 milligram curcumine.

Het curcuminesupplement dat de Iraniërs gebruikten zie je hierboven. Het heet SinaCurcumin en bevat een curcumine in nanomicelles van 20 nanometer.

Als de proefpersonen al reguliere medicijnen gebruikten om aanvallen te voorkomen, bleven ze daar tijdens het experiment gewoon mee doorgaan.

Resultaten
Tijdens de suppletieperiode verminderde het aantal aanvallen in alle groepen, maar in de suppletiegroepen was die afname een beetje overtuigender. Suppletie met zowel curcumine en Q10 werkte significant beter dan toediening van een placebo.

De onderzoekers vonden geen significante verschillen tussen de groepen met betrekking tot de ernst en duur van de aanvallen, al suggereert de tabel hieronder dat de suppletiegroepen het beter deden dan de placebogroep.

Klik op de tabellen voor een grotere versie.


Combinatie Q10 en curcumine verzacht migraine


Combinatie Q10 en curcumine verzacht migraine


De onderzoekers lieten de proefpersonen drie vragenlijsten invullen die zijn ontwikkeld om de kwaliteit van leven van migraine- en hoofdpijnpatiënten te meten. De tabel hierboven laat zien dat de scores van de proefpersonen in de curcumine+Q10-groep significant beter waren dan die van de andere groepen.

Voor zover de onderzoekers konden zien, had suppletie geen bijwerkingen.

Mechanisme
Zowel Q10 als curcumine remmen ontstekingsreacties. Omdat die optreden tijdens migraineaanvallen, vermoeden de Iraniërs dat de gecombineerde ontstekinsgremmende werking van Q10 en curcumine migraine kan verzachten.

Bron:
Nutr Neurosci. 2021 Apr;24(4):317-26.

Meer:
Combinatie Q10 en L-carnitine effectief tegen migraine (12-5-2019)
Combinatie van magnesium, vitamine B2 en co-enzym Q10 verzacht migraine (13-8-2015)
Vitamine B2, B12 en co-enzym Q10 beschermen tegen migraine (17-12-2007)


Langzamere koolhydraten, minder migraine

Koolhydraten mijden is migraine voorkomen

Meer omega-3, minder omega-6, minder migraine

Langzamere koolhydraten, minder migraine
Een koolhydraatarm dieet kan migraine verminderen, maar niet iedereen kan een koolhydraatarm dieet volhouden. Er is misschien een alternatief.

Koolhydraten mijden is migraine voorkomen
Volgens case-studies hebben migrainepatiënten baat bij een koolhydraatarm dieet. Zijn dat toevalstreffers?

Meer omega-3, minder omega-6, minder migraine
Heb je last van migraine? Suppletie met omega-3-vetzuren en een reductie van de hoeveelheid omega-6-vetzuren leidt tot een afname van het probleem.