Opgeladen: 19-2-2020
Opgeborgen in: Krachttraining & voeding, Functional foods
Translation: This combination of protein, free essential amino acids and creatine works better than whey (20-2-2020)

Deze combinatie van eiwit, vrije essential amino acids en creatine werkt beter dan whey

Deze combinatie van eiwit, vrije essential amino acids en creatine werkt beter dan whey
Een mengsel van een paar gram whey, een paar gram vrije essential amino acids en een gram creatine heeft een sterkere spieropbouwende werking dan een shake met een redelijke hoeveelheid good old whey. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Studie
De onderzoekers, die zijn verbonden aan de University of Arkansas for Medical Sciences, gaven 8 proefpersonen een shake met een kleine 18 gram whey. De precieze samenstelling van het product zie je hieronder.

Vlak voor, en meerdere keren na de inname, namen de onderzoekers een beetje spierweefsel weg uit de proefpersonen. Aan de hand die stukjes weefsel bepaalden de onderzoekers de aanmaak van spiereiwitten als gevolg van de whey.

Acht andere proefpersonen kregen 6.3 gram van een cocktail van vrije essential amino acids, whey en creatine. De samenstelling daarvan zie je hieronder. De onderzoekers bepaalden het spieropbouwende effect van deze cocktail op dezelfde manier.

Bij een andere gelegenheid kregen dezelfde 8 proefpersonen 12.6 gram van dezelfde cocktail.


Deze combinatie van eiwit, vrije essential amino acids en creatine werkt beter dan whey


Resultaten
De onderzoekers zagen dat gedurende de eerste 4 uur na de toediening van 6.3 gram van de combinatie aminozuren-eiwitten-creatine [Low EAA] de aanmaak van spiereiwitten ongeveer evenveel verhoogde als 17.9 gram whey [Whey Protein].

De toediening van 12.6 gram van de combinatie aminozuren-eiwitten-creatine [High EAA] had fors meer spieropbouwende werking dan whey.


Deze combinatie van eiwit, vrije essential amino acids en creatine werkt beter dan whey


Deze combinatie van eiwit, vrije essential amino acids en creatine werkt beter dan whey


Conclusie
"We conclude that there is an interactive effect between free essential amino acids and whey protein that makes their combination highly anabolic in a dose dependent manner that exceeds the anabolic response to a whey-protein based supplement by approximately 3- and 6-fold for the low- and high-doses of free essential amino acids/protein, respectively", schrijven de onderzoekers.

Leuk, natuurlijk. En wat grappig dat de onderzoekers in hun artikel het woordje 'creatine' geen enkele keer in de mond nemen...

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2020;17(1):9.

Meer:
Krachtsporters reageren beter op whey met iets extra's dan op whey alleen (15-11-2015)
Na krachttraining werkt mengsel van caseïne, whey en soja-eiwit beter dan whey alleen (28-1-2013)
Ook als je whey gebruikt heb je iets aan BCAA's en glutamine (28-1-2011)
De gecombineerde werking van whey, creatine en glucose (7-1-2011)


Shake met 20 gram whey en 20 microgram vitamine D vergroot spiermassa 65-plussers Wheyshake met BCAA's na de training zet meer zoden aan de dijk dan melk Beste post-workoutshake: mengsel van whey en caseine

Shake met 20 gram whey en 20 microgram vitamine D vergroot spiermassa 65-plussers
Een combinatie van 20 gram whey, 20 microgram vitamine D en een beetje extra vitamines en mineralen. Als ze dat dagelijks toevoegen aan hun reguliere dieet, bouwen 65-plussers met sarcopenie nieuwe spiermassa op.

Wheyshake met BCAA's na de training zet meer zoden aan de dijk dan melk
Dat concluderen onderzoekers van Danone in Nutrition Journal in een niet helemaal eerlijke studie.

Beste post-workoutshake: mengsel van whey en caseïne
Ruim voor en vlak na de training eiwitten - de optimale voeding voor krachtsporters. Een kleine aanvulling op dat basisprincipe vonden we in een studie van bewegingswetenschappers van Baylor University uit 2006.