0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining & voeding       Krachttraining & voeding       Eiwitten       Krachttraining    

2 5 - 1 1 - 2 0 1 0

  Beste post-workoutshake: mengsel van whey en caseïne (J Strength Cond Res. 2006 Aug;20(3):643-53.)

Ruim voor en vlak na de training eiwitten - de optimale voeding voor krachtsporters. Een kleine aanvulling op dat basisprincipe vonden we in een studie van bewegingswetenschappers van Baylor University uit 2006. Volgens dat onderzoek is de beste post-workout-shake een combinatie van snel opneembaar en langzaam opneembaar eiwit.

De onderzoekers lieten 36 mannen van 23-39 jaar 10 weken trainen met gewichten. De mannen deden al minimaal een jaar aan krachttraining en kregen allemaal hetzelfde schema. Ze trainden 4 keer per week, en namen in 2 trainingen alle grote spiergroepen van hun lichaam onder handen. De mannen begonnen met sets van 10 reps en eindigden met sets van 6 reps.

Op dagen dat de mannen niet trainden dronken ze 's ochtends een shake. Op alle andere dagen dronken ze een shake zo snel mogelijk na hun training. Dat moest binnen 2 uur gebeuren.

De placebogroep dronk een shake met uitsluitend koolhydraten. [P] De eerste experimentele groep dronk een shake met 40 gram whey-eiwit, 3 gram BCAA's en 5 gram glutamine. [WBG] De tweede experimentele groep dronk een shake met 40 gram whey-eiwit en 8 gram caseïne. [WC] De hoeveelheid energie in de drie shakes was gelijk.

Na 10 weken was de WC-groep over de gehele linie meer vooruitgegaan dan de andere groepen.

T1 = na 5 weken; T2 = na 10 weken.


Beste post-workoutshake: mengsel van whey en caseïne


Beste post-workoutshake: mengsel van whey en caseïne


Beste post-workoutshake: mengsel van whey en caseïne


"Supplementing the diet with a protein supplement containing 40 g/d of whey and 8 g/d of casein while resistance training improves the training adaptations", concluderen de onderzoekers.

Een paar weken eerder schreven we over een fundamenteel Deens onderzoek dat tot ongeveer dezelfde slotsom komt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken