Opgeladen: 11-6-2017
Opgeborgen in: Eiwitten, Dopingtest
Translation: Colostrum packed with IGF-1, WADA advises against use (4-8-2017)

Colostrum bomvol IGF-1, WADA ontraadt gebruik

We wisten het niet, maar liepen er per toeval tegenaan: het internationale antidoping-agentschap WADA ontraadt sporters het gebruik van het eiwitsupplementen met colostrum. [wada-ama.org] Colostrum bevat IGF-1, en dat spul staat op de dopinglijst. Aanleiding voor ons om een studie naar de hormonale werking van Colostrum, die Finse bewegingswetenschappers in 2002 publiceerden in de Journal of Applied Physiology, nog eens goed te lezen.

Colostrum
De melk die koeien de eerste dagen na het kalveren geven heet colostrum. Colostrum is bedoeld om de groei van kalveren te stimuleren. In colostrum zitten onder meer groeifactoren - zoals IGF-1 - die in injecteerbare vorm ook in het dopingmilieu in zwang zijn, en die de WADA op de dopinglijst heeft gezet.


Colostrum bomvol IGF-1, WADA ontraadt gebruikStudie
In het begin van de 21ste eeuw gaven Finse onderzoekers van de universiteit van Jyvaskyla 19 track and field athletes gedurende 2 weken elke dag 20 gram colostrum. Een controlegroep van 11 atleten kreeg elke dag 20 gram maltodextrine.

Resultaten
Suppletie met colostrum zorgde voor een statistisch significante stijging van de IGF-1-spiegel van 17 procent.


Colostrum bomvol IGF-1, WADA ontraadt gebruik


Colostrum bomvol IGF-1, WADA ontraadt gebruikNou zit er in colostrum inderdaad IGF-1. In melk zit ook IGF-1, maar de concentratie IGF-1 in colostrum is al snel een factor 100-200 hoger. In het preparaat dat de Finnen gebruikten bevatte 20 gram colostrum 74 microgram IGF-1. Maar komt na orale toediening IGF-1 ook in het bloed?

De Finnen zagen in een ander experiment dat, nadat ze proefpersonen oraal synthetisch IGF-1 [rh-IGF-1] bij het ontbijt hadden gegeven, gedurende de dag de IGF-1-spiegel bescheiden maar significant steeg. Dat zie je hierboven.

De onderzoekers konden met een serie andere experimenten achterhalen dat een deel van dat 'extra' IGF-1 biologisch actief was. Het ging echt om enkele procenten, maar goed. Dan nog.

Conclusie
"The increased concentration of IGF-I may have positive effects on protein synthesis", concluderen de Finnen.

Bron:
J Appl Physiol (1985). 2002 Aug;93(2):732-9.

Meer:
Cola vervangen door melk verhoogt IGF-1-spiegel (17-12-2009)
Meer biotine, meer IGF-1 (9-7-2009)
Meer vetzuren uit vis, meer IGF-1 (28-3-2009)


Leucine na krachttraining verhoogt concentratie IGF-1 in spiercel
Amerikaanse onderzoekers zien een 'dramatische toename'.

Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel
Dried plums zijn voor sporters misschien net zo'n effectief superfood als bietensap. Dierstudie.

Meer IGF-1 in spierweefsel door creatine
Mannen en vrouwen die aan krachttraining doen maken meer van het anabole hormoon IGF-1 aan in hun spiercellen. Slikken ze ook nog creatine, dan gaat de musculaire aanmaak van IGF-1 nog verder omhoog.