Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteronspiegel verhogen       Ongewone anabole middelen       Superfoods       Eiwitten    

2 0 - 1 0 - 2 0 0 6

  Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel (Bone. 2006 Aug 3; [Epub ahead of print].)
Voor het Amerikaanse landbouwministerie bestuderen deze onderzoekers de effecten van een dieet, waarin gedroogde pruimen voor 5, 10 of 25 procent van de inname van calorietjes zorgen, op de botmassa. Pruimen remmen de afbraak van de botmassa als de aanmaak van geslachtshormonen stopt, ontdekten ze. Dat komt onder meer omdat pruimen de hoeveelheid IGF-1 in het bloed verhogen, zoals je ziet op de figuur hieronder.

Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel

LD = voer dat voor 5 procent uit gedroogde pruimen bestaat. MD = 10 procent gedroogde pruimen. MH = 25 procent. Sham = intacte ratten. ORX = ratten die geen geslachtshormonen meer aanmaken door een ingreep. De figuur laat zien dat het wegvallen van de aanmaak van geslachtshormoon geen effect heeft op IGF-1. De verhoging moet dus wel het werk zijn van het gedroogde fruit.
Gedroogde pruim
Welke stoffen in het gedroogde fruit het anabole effect veroorzaken weten de Amerikanen niet. Maar ze willen er wel graag achterkomen. "Understanding how dried plums and what in dried plums alter bone metabolism may lead to the discovery of a novel mechanism and therapeutic option", schrijven ze.
Of de verhoogde IGF-1-spiegel ook invloed had op de spiermassa hebben de Amerikanen niet onderzocht.

2 6 - 1 0 - 2 0 0 6

  Twee porties groenten per dag houden oude hersenen in conditie (sciencedaily.com)
Amerikaans onderzoek onder een kleine vierduizend senioren, gepubliceerd in [Neurology 2006;67:1370-1376]. Ouderen die 2 keer op een dag groenten eten, gaan veertig procent minder snel mentaal achteruit dan senioren die minder dan 1 keer per dag groenten eten.
Eerste auteur Martha Clare Morris: "This decrease is equivalent to about five years of younger age."
Vooral groene groenten zijn effectief. Drie of vier porties op een dag hebben niet nog meer effect dan twee porties per dag.

2 3 - 1 0 - 2 0 0 6

  Door overdosis peentjes maakt bokser geen testosteron meer aan (Asian J Androl 2006; 8 (4): 488-492.)
Een gevalsbeschrijving van een 20-jarige Griekse bokser waarvan wij denken: hier klopt iets niet.
De bokser heeft geen zin meer in seks, kan niet meer trainen, verliest kracht en spiermassa en hoeft zich niet meer te scheren. Zijn handpalmen zijn oranje en hij verspreidt een visachtige lucht.
Dat komt door zijn dieet, denken de artsen. De bokser consumeert geen vlees, wel veel groenten met veel carotenen. Meneer eet elke dag "500 g of carrots, 500 g of broccoli and large portions of lettuce, tomatoes, cabbage and garlic".
In zijn bloed vinden de artsen een abnormale hoeveelheid betacaroteen: 73 mg/mL.

Betacaroteen

"At the upper end of the range", aldus de artsen. Ze denken dat de bokser zich door zijn overmaat aan groenten heeft vergiftigd met betacaroteen, en zijn testosteronproductie heeft uitgeschakeld. Ze zetten de bokser op een normaal dieet en zijn hormoonhuishouding normaliseert.
De vraag rijst of de bokser ook niet megadoses supplementen slikte. De gevonden hoeveelheid betacaroteen was krankzinnig hoog. Het lijkt ons niet mogelijk dat die het gevolg was van teveel tomaatjes en broccoli.

1 9 - 1 0 - 2 0 0 6

  De vergeten kant van de friettent (Wageningen UR 19 okt 2006) [Offline]
Samen met haar notitieboekje bezocht de Wageningse communicatiewetenschapper Kirsten van Gorkum vijftig keer een friettent. Ze ontdekte dat cafetaria een sociale functie hebben die voedingswetenschappers vergeten.
"Ik ontmoette oudere mannen die er uren achter elkaar koffie drinken. Ze hebben niets om voor thuis te komen, vertelden de eigenaars van de frietzaak me. Maar je hebt ook mensen die gewoon langskomen voor een praatje."

1 8 - 1 0 - 2 0 0 6

  Overal verdwijnen de transvetten uit voedingsmiddelen (BBC)
Dankzij Unilever is de Nederlandse inname van transvetten gering, en nu, tien jaar nadat Unilever de transvetten uit zijn producten haalde, zijn ook concerns als Mars en Weetabix bezig met het veranderen van de samenstelling van hun producten.
Maar, blijkt uit herhaalde lezing van dit stukje, er zijn ook bedrijven die het allemaal maar onzin vinden.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken