Opgeladen: 27-5-2020
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine B, Hart & bloedvaten
Translation: B vitamins protect heart and blood vessels against air pollution (28-5-2020)

B-vitamines beschermen hart en bloedvaten tegen luchtverontreiniging

B-vitamines beschermen hart en bloedvaten tegen luchtverontreiniging
Als door uitlaatgassen en uitstoot van zware industrie er zoveel fijnstof in de lucht zit dat je hart en bloedvaten eronder lijden, dan kan een supplement met B-vitamines de schadelijke impact van de luchtverontreiniging fors verminderen. Dat blijkt uit een kleine experimentele studie, die onderzoekers van Columbia University in 2017 publiceerden in Scientific Reports.

Studie
De onderzoekers lieten 10 gezonde proefpersonen bij 2 verschillende gelegenheden gedurende 2 uur vervuilde lucht inademen. De lucht bevatte 250 microgram fijnstof per kubieke centimeter: kleine en giftige roetdeeltjes in uitlaatgassen, die via de longen de bloedvaten in glippen en daar schade aanrichten. Als er veel fijnstof in de lucht zit, neemt het aantal mensen dat een beroerte of hartaanval krijgt, toe.

De ene keer slikte de proefpersonen gedurende de 4 weken die aan de blootstelling voorafging elke dag een placebo. De andere keer slikten ze een supplement met een stevige dosis foliumzuur, vitamine B12 en vitamine B6.

Resultaten
Vlak na de blootstelling aan de vieze lucht ging het hart van de proefpersonen sneller slaan, maar dat gebeurde niet als diezelfde proefpersonen 4 weken B-vitamines hadden geslikt.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


B-vitamines beschermen hart en bloedvaten tegen luchtverontreiniging


Na de blootstelling aan de verontreinigde lucht nam in het bloed ook de concentratie witte bloedcellen [WBC] toe. Die witte bloedcellen zijn waarschijnlijk actief geworden omdat luchtverontreiniging ontstekingen in het lichaam veroorzaakt. Die ontstekingsprocessen kunnen bloedvaten beschadigen, en waarschijnlijk ook op andere manieren weefsels beschadigen.

En alweer beschermde suppletie met B-vitamines tegen dit effect. Als de proefpersonen in de weken voordat de blootstelling plaatsvond B-vitamines hadden geslikt, nam de concentratie van de witte bloedcellen niet toe.


B-vitamines beschermen hart en bloedvaten tegen luchtverontreiniging


Conclusie
"Apart from avoiding exercising outdoors at peak pollution times, sensitive individuals have limited options to reduce exposure and associated cardiovascular risk", schrijven de onderzoekers.

"While regulation is the backbone of prevention, residual risk remains for those who are sensitive, and high exposures are, unfortunately, the rule still in many megacities throughout the world."

"Our project inaugurates a line of research for the development of preventive pharmacological interventions using B vitamins to contain the health effects of air pollution. Future studies will identify the precise pathophysiological processes of PM-induced cardiovascular responses and inflammation, as well as the mechanistic pathway underlying the protective effect of B vitamins."

Bron:
Sci Rep. 2017 Apr 3;7:45322.

Meer:
Hoe visolie je beschermt tegen luchtverontreiniging (5-4-2017)


Suppletie met B-vitamines halveert kans op agressieve vorm huidkanker Dieet met veel vitamine B3 beschermt tegen Alzheimer Vitamine B5 voert het immuunsysteem op

Suppletie met B-vitamines halveert kans op agressieve vorm huidkanker
Mensen die supplementen met extra B-vitamines gebruiken, hebben mogelijk minder kans op melanoom - de gevaarlijkste vorm van huidkanker - dan mensen die dat niet doen.

Dieet met veel vitamine B3 beschermt tegen Alzheimer
Dat blijkt uit een epidemiologische studie, die Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan het Rush Institute for Healthy Aging, in 2013 publiceerden in de Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry.

Vitamine B5 voert het immuunsysteem op
Een flinke, maar geen absurd hoge dosis vitamine B5 maakt dat het immuunsysteem agressiever is tegenover de tuberculosebacterie Mycobacterium tuberculosis. Dierstudie.