Opgeladen: 19-5-2017
Opgeborgen in: Vitamines, B-Vitamines, Kankerpreventie
Translation: B-vitamin supplementation halves chance of aggressive skin cancer (20-7-2017)

Suppletie met B-vitamines halveert kans op agressieve vorm huidkanker

Mensen die supplementen met extra B-vitamines gebruiken, hebben mogelijk minder kans op melanoom - de gevaarlijkste vorm van huidkanker - dan mensen die dat niet doen. Dat schrijven Chinese onderzoekers, verbonden aan Shanghai Seventh People's Hospital, in Medicine.

Melanoom
De meeste vormen van huidkanker zijn niet erg gevaarlijk, maar dat geldt niet voor melanoom. Dat is de variant van huidkanker die kan ontstaan als gevolg van blootstelling aan te veel zonlicht, en die vaak begint als een oude of nieuwe moedervlek.


Suppletie met B-vitamines halveert kans op agressieve vorm huidkankerAls je een melanoom niet op tijd laat verwijderen, is je prognose niet goed.

Studie
De onderzoekers verzamelden 18 eerder gepubliceerde studies waarin proefpersonen extra B-vitamines toegediend kregen. Meestal ging het om foliumzuur, vitamine B6 en B12. De onderzoekers veegden de uitkomsten van de trials bij elkaar, en analyseerden de databerg opnieuw. Ze keken daarbij alleen naar het aantal studiedeelnemers dat kanker had gekregen.

Resultaten
De suppletie met B-vitamines had bij bijna geen enkele vorm van kanker invloed op de incidentie. Er was echter een uitzondering: suppletie met B-vitamines verminderde de kans op melanoom met 53 procent.


Suppletie met B-vitamines halveert kans op agressieve vorm huidkankerConclusie
"Considering specific cancer types, vitamin B significantly reduced the risk of skin melanoma, but did not have any significant effect on other types of cancers", schrijven de onderzoekers. Over de manier waarop B-vitamines dat risico precies zouden moeten verminderen, laten ze zich niet uit. Maar ze geloven niet dat hun ontdekking een toevalstreffer is.

De onderzoekers verwijzen wel naar een eerder gepubliceerde metastudie naar de effecten van suppletie met foliumzuur en het risico op kanker. [Int J Cancer. 2013 Sep 1;133(5):1033-41.] Daaruit bleek dat foliumzuur op de meeste vormen van kanker geen invloed van betekenis heeft, maar wel de kans op melanoom vermindert.

Bron:
Medicine (Baltimore). 2016 Aug;95(31):e3485.

Meer:
Vitamine B5 bestrijdt acne (18-11-2015)


Rozenbottel maakt huid jonger

Luiwammes die gaat bewegen krijgt jongere huid

De zon in? Visolie beschermt je huid

Rozenbottel maakt huid jonger
Dagelijkse inname van een paar eetlepels rozenbottelpoeder maakt de huid een beetje elastischer en minder droog, en maakt rimpels minder nadrukkelijk aanwezig.

Luiwammes die gaat bewegen krijgt jongere huid
Veel van die mooie dingen die lichaamsbeweging in de spieren doet, doet lichaamsbeweging ook in de huid.

De zon in? Visolie beschermt je huid
Als je capsules met visolie slikt verbrandt je huid minder door zonlicht. Daardoor vermindert waarschijnlijk de kans op huidkanker, en vertraagt misschien ook het tempo waarin je huid veroudert.