Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Kanker & beweging       Longevity       Visolie       Kankerpreventie    

2 2 - 0 2 - 2 0 0 9

  De zon in? Visolie beschermt je huid (Carcinogenesis. 2003 May;24(5):919-25.)
Als je capsules met visolie slikt, verbrandt je huid minder snel door zonlicht. Visolie vermindert daardoor waarschijnlijk de kans op huidkanker. Visolie vertraagt misschien ook nog het tempo waarin je huid veroudert. Dat schreven Britse dermatologen jaren geleden in Carcinogenesis.
Nergens veroudert je huid zo snel als op je gezicht, en dat komt vooral door de blootstelling aan UV-straling uit zonlicht. Photoaging, heet dat. Diezelfde UV-straling verhoogt bovendien de kans op huidkanker. Zeker mensen met een lichte huid zijn er gevoelig voor.
Vandaar dat onderzoekers bestuderen of voedingstoffen kunnen beschermen tegen huidkanker iets daaraan kan doen. De Britten - die overigens samenwerkten met het Nederlandse TNO en de universiteit van Leiden - meldden al in 1994 dat menselijke proefpersonen beter tegen zonlicht zijn opgewassen als ze visoliecapsules slikken. [J Invest Dermatol. 1994 Aug;103(2):151-4.] In de publicatie waarover dit stukje gaat doen ze dat onderzoek nog eens dunnetjes over.
De onderzoekers deden een proef met veertig mensen met een lichte huid. Hun gemiddelde leeftijd was 44 jaar. Drie maanden lang slikten de proefpersonen dagelijks vier gram van het visvetzuur EPA. [Structuur hieronder.]


EPA


Een controlegroep slikte dezelfde hoeveelheid oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat je vindt in olijfolie.
Voordat de proef begon bestraalden de onderzoekers een stukje huid op de billen van de proefpersonen met UV-licht. Ze bepaalden bij welke intensiteit de huid rood begon te verkleuren. Zeg maar: dat de huid begon te verbranden. Hoe minder energie je daarvoor nodig hebt, des te gevoeliger is je huid voor zonlicht - en des te groter is de kans dat je door teveel zonlicht huidkanker krijgt. En des te sneller veroudert je huid door zonlicht.
Toen de proefpersonen hun capsules drie maanden hadden geslikt herhaalden de onderzoekers hun proef.


De zon in? Visolie beschermt je huid


De suppletie met visolie maakte dat er meer UV-straling voor nodig was om de huid te laten verbranden.
Als zonlicht het erfelijk materiaal van huidcellen beschadigt, wordt het p53-gen actief. Dat schakelt een mechanisme aan aardoor de cel de schade aan zijn DNA gaat repareren of - als die reparatie niet lukt - zichzelf doodt. Het is dus een 'goed' gen, maar als het actiever wordt, dan betekent dat meestal dat de cellen ergens een zware dobber aan hebben.
De onderzoekers keken voor en na de suppletie met visolie in de huidcellen van hun proefpersonen hoe actief het p53-gen was.


De zon in? Visolie beschermt je huid


Visolie vermindert kennelijk de schade die zonlicht aanricht in de huidcellen. Dat betekent, vermoeden de onderzoekers, dat de incidentie van huidkanker misschien vermindert als mensen met een lichte huid meer visolie consumeren.
Hoe EPA precies werkt weten de onderzoekers niet. Ze hebben in de huid van hun proefpersonen merkers voor oxidant- en anti-oxidantwerking gemeten, maar daaruit kwam eigenlijk niks.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken