Opgepoetst: 22-1-2019
Opgeladen: 5-4-2017
Opgeborgen in: Visolie
Translation:
How fish oil can protect you against air pollution (17-5-2017)

Hoe visolie je beschermt tegen luchtverontreiniging

De wereldgezondheidsorganisatie WHO schat dat elk jaar 2 miljoen mensen overlijden als gevolg van luchtverontreiniging - en dan vooral door de schade aan hart en bloedvaten. Als je in een gebied woont met veel verkeer en industrie, maar toch je gezondheid tegen de kwalijke gevolgen van luchtverontreiniging wilt beschermen, denk dan eens aan suppletie met visolie. Volgens een humane studie die onderzoekers van de Amerikaanse Environmental Protection Agency publiceerden in 2012 heft een dagelijkse dosis van 3 gram visolie de cardiovasculaire effecten van luchtverontreiniging grotendeels op.

Studie

De onderzoekers verdeelden 29 gezonde proefpersonen van 50-72 jaar in 2 groepen. Gedurende 4 weken slikte de ene groep dagelijks 3 capsules met 1 gram visolie [FO], en de andere groep 3 capsules met olijfolie [00].

Aan het einde van de 4 weken ademden de proefpersonen 2 uur smerige lucht in, boordevol met fijnstofdeeltjes die de onderzoekers hadden weggevangen uit de lucht. Pal daarna [Post] en de volgende dag [Follow Up] bestudeerden de onderzoekers de effecten van de blootstelling.

Resultaten
Hoe visolie je beschermt tegen luchtverontreiniging
De blootstelling aan de vieze lucht verhoogde de concentratie van het 'zeer slechte cholesterol' VLDL in de proefpersonen. Hetzelfde gebeurde met de triglyceriden. Da's niet zo raar, want VLDL en triglyceriden zijn praktisch hetzelfde. Suppletie met visolie hief beide effecten op.

Vieze lucht verminderde de hoeveelheid neutrofielen. Neutrofielen zijn de meest voorkomende immuuncellen in het bloed. Suppletie met visolie hief ook dat effect op.


Hoe visolie je beschermt tegen luchtverontreiniging


De onderzoekers ontdekten dat vieze lucht ook een negatief effect had op de heart rate variability. En je raadt het al: visolie hief ook dat effect op.


Hoe visolie je beschermt tegen luchtverontreiniging


Conclusie
"Our findings suggest that n-3 fatty acids supplements may offer protection against the adverse cardiac and lipid effects associated with air pollution exposure", concluderen de Amerikanen.

Bron:
Environmental Health Perspectives volume 120 | number 7 | July 2012 | pp 952-7.

Meer:
Sport beschermt tegen milieuverontreiniging (14-1-2012)
Kopje thee remt opname kwik uit vis (10-11-2009)
Verborgen milieuramp in Vlaanderen: mannen onvruchtbaar door groenten uit eigen tuin (22-12-2008)


Visolie tegen hartfalen

Ook visolie uit algen beschermt hart en bloedvaten</

Vis beschermt pas goed tegen hartinfarct als je ook walnoten eet

Visolie tegen hartfalen
Je moet het effect niet overdrijven, maar suppletie met visolie - lees: de omega-3-vetzuren DHA en EPA - kan hartfalen verzachten. Metastudie.

Ook visolie uit algen beschermt hart en bloedvaten
Als je het niet leuk vindt dat er dieren moeten sterven om jou te voeden dan zul je waarschijnlijk geen supplementen met visolie willen gebruiken. Gelukkig is er een alternatief.

Vis beschermt pas goed tegen hartinfarct als je ook walnoten eet
De omega-3-vetzuren in vis en visoliecapsules beschermen beduidend beter tegen hartinfarcten in combinatie met alpha-linoleenzuur - het omega-3-vetzuur in walnoten, lijnzaad en soja.