Opgeladen: 28-10-2016
Opgeborgen in: Vis & visolie, Noten, Hart & bloedvaten
Translation: Fish only offers protection against heart attacks if you eat walnuts too (3-2-2017)

Vis beschermt pas goed tegen hartinfarct als je ook walnoten eet

De omega-3-vetzuren in vis en visoliecapsules beschermen beduidend beter tegen hartinfarcten in combinatie met alpha-linoleenzuur - het omega-3-vetzuur in walnoten, lijnzaad, chia en sommige soorten soja. Dat schrijven epidemiologen van de National University of Singapore in de Journal of Nutrition.

Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens die zijn verzameld in de Singapore Chinese Health Study, waarin 63.257 Chinezen van 45-74 jaar zijn gevolgd van 1993 tot 2010.

De onderzoekers wisten hoeveel ALA, EPA en DHA de proefpersonen in hun bloed hadden, en verdeelden op basis daarvan de studiedeelnemers in vier even grote groepen - kwartielen, heten die. De studiedeelnemers in kwartiel 1 [Q1] hadden de laagste concentraties vetzuur in hun bloed, die in kwartiel 4 [Q4] de hoogste.

Resultaten
Hoe meer EPA, DHA en ALA er in hun bloed zat, hoe kleiner was de kans de studiedeelnemers een hartinfarct kregen. Vooral DHA was een belangrijke factor. Het effect van ALA was wat minder.


Vis beschermt pas goed tegen hartinfarct als je ook walnoten eetEPA en DHA verbeterden de cholesterolhuishouding en verlaagden de concentratie glyceriden. ALA deed dat ook, en verlaagde daarnaast de bloeddruk. [Tabel]

De onderzoekers ontdekten dat in de studiedeelnemers die verhoudingsgewijs veel EPA en DHA in hun bloed hadden, daardoor pas goed werden beschermd als er ook veel ALA in hun bloed zat.


Vis beschermt pas goed tegen hartinfarct als je ook walnoten eetMet weinig ALA in het bloed konden EPA en DHA de kans op een hartinfarct reduceren met 18 procent, zegt de figuur hierboven. Bij een hoge concentratie ALA liep die reductie op tot 49 procent.

Conclusie
"These results suggest that higher fish consumption can contribute to a substantial reduction in the incidence of acute myocardial infarction", schrijven de onderzoekers.

"We did not observe a linear association between plasma alpha-linolenic acid and risk of acute myocardial infarction, and the dose-response relation and possible underlying mechanisms require further research."

"Our results suggest that higher plasma alpha-linolenic acid concentrations may be beneficial even in persons with high plasma concentrations of long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids."

Bron:
J Nutr. 2016 Feb;146(2):275-82.

Meer:
Forse verhoging HDL en verlaging LDL door suppletie met krillolie (3-6-2016)
Vis beschermt hart tegen stress (22-4-2013)
Visolie laat zwaar belast hart minder snel slaan (18-5-2009)


Walnoot remt borstkankercel Dieet met voldoende alfa-linoleenzuur beschermt tegen dementie Humane studie: chiazaadolie voor duursporters

Walnoot remt borstkankercel
En dat komt vooral door het vetzuur ALA.

Dieet met voldoende alfa-linoleenzuur beschermt tegen dementie
Zweedse humane studie uit 2007.

Humane studie: chiazaadolie voor duursporters
Resultaten vallen tegen. Maar toch...