Opgeladen: 12-3-2021
Opgeborgen in: Plantenextracten, Hart & bloedvaten
Translation: Eggplant protects the heart during myocardial infarction (13-3-2021)

Aubergine beschermt bij hartinfarct

De aubergine, de dieppaarse groente die je eigenlijk 'fruit' moet noemen, bevat stoffen die beschermen bij een hartinfarct. Daarmee bedoelen we niet dat ze een hartaanval helpen voorkomen. Volgens een dierstudie, die in 2011 verscheen in Food & Function, beschermt aubergine de hartspier tijdens een hartaanval.


Aubergine beschermt bij hartinfarct


Studie
Cardiologen van de University of Connecticut School of Medicine verdeelden volwassen labratten in 3 groepen. Gedurende 30 dagen kregen de ratten standaardvoer [C], of voer waaraan de onderzoekers gevriesdroogde rauwe [R] aubergine of gevriesdroogde geroosterde aubergines [G] aan hadden toegevoegd.

De onderzoekers vertellen niet hoeveel aubergine ze hun proefdieren gaven.

Aubergines bevatten fenolen, zoals caffeic acid, chlorogenic acid en nasunin. De laatste stof geeft de schil van aubergines hun karakteristieke paarse kleur. Door aubergines te roosteren neemt de hoeveelheid van deze fenolen toe.


Aubergine beschermt bij hartinfarct

Aubergine beschermt bij hartinfarct


Toen de 30 dagen voorbij waren, stopten de onderzoekers gedurende 30 minuten de bloedtoevoer naar de hartspier. Ze veroorzaakten dus een hartinfarct. Daarna normaliseerden ze gedurende 2 uur de bloedtoevoer, en bepaalde ze hoeveel schade het infarct had veroorzaakt.

Resultaten
Suppletie met aubergine verminderde de schade die het kunstmatige hartinfarct veroorzaakte. Aubergine verminderde in de hartspier het gebied waarin beschadiging optrad, en verminderde ook het aantal hartcellen dat het loodje legde.


Aubergine beschermt bij hartinfarct


Mechanisme
Het rare was dat het niet uitmaakte of de ratten rauwe of geroosterde aubergine hadden gekregen. Goed, het roosteren vergrootte dan wel de hoeveelheid polyfenolen in de aubergine, maar dat vergrootte de beschermende werking van de groente niet.

Hoe aubergines het hart beschermen tijdens een hartaanval blijft dus voorlopig nog een raadsel.

Bron:
Food Funct. 2011 Jul;2(7):395-9.

Meer:
Hoe vitamine C misschien aderverkalking kan helpen voorkomen (3-10-2020)
Spermidine is een levensverlenger, houdt hart jong | Dierstudie (5-9-2020)
Spermidine stopt cardiovasculaire veroudering (4-9-2020)
Groene thee verbetert cholesterolspiegel (7-7-2020)


Vis beschermt hart tegen stress Water drinken beschermt tegen dodelijke hartaanval Beschermt Q10 het hart van krachtsporters?

Vis beschermt hart tegen stress
Mensen die een paar keer per week vis eten, krijgen minder vaak hartaanvallen en infarcten dan mensen die nooit vis eten.

Water drinken beschermt tegen dodelijke hartaanval
Als je dorst hebt, is ordinair water de allergezondste dorstlesser. Hoe meer glazen water je dagelijks drinkt, hoe kleiner is je kans op een dodelijke hart- of vaataandoening.

Beschermt Q10 het hart van krachtsporters?
Krachtsport vergroot het hart van krachtsporters. Op zich is dat niet erg, maar in combinatie met anabole middelen kan die vergroting uitmonden in een soms dodelijke hartafwijking.