Opgeladen: 4-9-2020
Opgeborgen in: Levensverlenging & suppletie, Hart & bloedvaten
Translation: Spermidine stops cardiovascular aging (5-9-2020)

Spermidine stopt cardiovasculaire veroudering

Spermidine stopt cardiovasculaire veroudering
Als je de ontwikkelingen in de longevity scene volgt, dan ken je spermidine. Niet iedereen is gecharmeerd van de supplementen die op dit moment in de webwinkels liggen, maar dat spermidine een interessante stof is, dat is duidelijk. Wij lazen de dierstudie die Chinese onderzoekers van Harbin Medical University publiceerden in Aging, en ook onze interesse is nu gewekt.

Spermidine
Spermidine is een polyamine. Levende wezens maken de stof aan door metabolisering van onder meer arginine, maar spermidine zit ook in voedingsmiddelen. De ouderwetse tarwekiemen zijn de beste bron. Een eetlepel tarwekiemen - wheat germ in het Engels - van 7 gram bevat ongeveer 1.7 milligram spermidine. Dat is evenveel als doorgaans in supplementen aanwezig is.

De tabel hieronder hebben we gepikt van Wikipedia.


Spermidine stopt cardiovasculaire verouderingSpermidine stopt cardiovasculaire veroudering


De biologische functies van spermidine zijn nog niet bekend, maar in vitro-onderzoek en dierstudies suggereren dat spermidine een antiverouderingseffect heeft. De onderzoekers van Harbin Medical University probeerden met hun dierstudie meer inzicht in die antiverouderingseffecten te krijgen.

Studie
De onderzoekers gaven oude labratten gedurende 6 weken dagelijks spermidine. Ze injecteerden de stof direct in de dunne darm van hun proefdieren.

Als de dieren volwassen mensen waren geweest, en de spermidine oraal hadden ingenomen, hadden ze grofweg 200-300 milligram spermidine per dag gekregen.

Toen de 6 weken voorbij waren, vergeleken de onderzoekers de hartcellen van hun ratten [SPD] met de hartcellen van jonge ratten, en de hartcellen van een andere groep oude ratten. Die twee controlegroepen waren niet behandeld met spermidine.

Resultaten
Veroudering verminderde de hoeveelheid mitochondria in de hartcellen. De cellen konden dus minder energie genereren. Suppletie met spermidine hief dat verouderingseffect echter op.


Spermidine stopt cardiovasculaire veroudering


Spermidine stopt cardiovasculaire veroudering


Spermidine verhoogde de concentratie van het anti-verouderingsenzym SIRT1 in de hartcellen, en activeerde signaalmoleculen als PGC-1-alfa en TFAM. Die zijn betrokken bij de aanmaak van mitochondria.

Conclusie
"These findings might guide new therapeutic strategies for counteracting cardiac aging and preventing age-related cardiovascular diseases, and lay a foundation for improving the treatment of heart diseases related to mitochondrial dysfunction", schrijven de onderzoekers.

Binnenkort meer.

Bron:
Aging (Albany NY). 2020 Jan 6;12(1):650-71.

Meer:
Twee keer langer leven dankzij C60? (8-8-2020)
Langer leven door sinaasappels (6-7-2020)
Quercetine is een geroprotector (18-10-2019)
Zestigplusser met veel DHA in zijn bloed leeft langer (24-9-2019)


Eet spinazie en quinoa en leef langer Lion's Mane als levensverlenger Dierstudie: glycine verlengt levensduur

Eet spinazie en quinoa en leef langer?
Het zou zomaar kunnen dat mensen die geregeld spinazie of quinoa consumeren, of op een andere manier frequent ecdysteron binnenkrijgen, langer leven. Dierstudie.

Lion's Mane als levensverlenger
Supplementen met een extract van de paddenstoel Hericium erinaceus - beter bekend als Lion’s Mane - verlengen misschien het leven.

Dierstudie: glycine verlengt levensduur
In reageerbuizen verjongt glycine oude cellen, schreven we vier jaar geleden.