Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & leefstijl       langer leven & suppletie       Water       Hart & bloedvaten    

1 1 - 0 8 - 2 0 0 9

  Water drinken beschermt tegen dodelijke hartaanval (Am J Epidemiol. 2002;155(9):827-33.)

Als je dorst hebt, is ordinair water de allergezondste dorstlesser. Hoe meer glazen water je dagelijks drinkt, hoe kleiner is je kans op een dodelijke hart - of vaataandoening. En hoe meer vocht je dagelijks drinkt in een andere vorm dan water, hoe groter is de kans dat je sterft door een hartaanval. Dat ontdekten epidemiologen van Loma Linda University door een analyse van de gegevens van twintigduizend Zevende dagsadventisten.

Water drinken beschermt tegen dodelijke hartaanval
De Zevende dagsadventisten zijn een kerkgenootschap dat de nadruk legt op de terugkomst van Jezus. De leefstijl van Adventisten is erg gezond. Adventisten roken niet, drinken geen alcohol en proberen op nog meer manieren zo gezond mogelijk te leven. Dat maakt ze interessant voor epidemiologen.

De onderzoekers volgden twaalfduizend Adventistische vrouwen en achtduizend mannen zes jaar lang. Toen het onderzoek begon waren ze allemaal gezond. Met vragenlijsten hadden de onderzoekers de manier van leven van de Adventisten vrij precies in beeld gebracht. Zo konden de onderzoekers ontdekken dat de glazen water dat de Adventisten dagelijks dronken bescherming boden tegen dodelijke hartaanvallen.


Water drinken beschermt tegen dodelijke hartaanval


Vocht in een andere vorm dan water had echter een negatief effect. De onderzoekers veegden thee, koffie, frisdrank en sap allemaal op een grote hoop.


Water drinken beschermt tegen dodelijke hartaanval


De onderzoekers keken nog of ze een wisselwerking met andere factoren konden vinden: leeftijd, bloeddruk, BMI, lichaamsbeweging, de consumptie van noten, vlees en volle granen. Hoe de Adventisten op die factoren ook scoorden - of ze bijvoorbeeld nu veel of weinig bewogen - een hoge inname van het aantal glazen water beschermde tegen hartaanvallen.

De onderzoekers vermoeden dat het drinken van water het bloed dun houdt. Waarschijnlijk doet vocht in andere vormen dat minder goed, of komt daarbij iets kijken wat niet positief is. Dranken met het opwekkende cafeïne>, zoals koffie en thee, werken bijvoorbeeld misschien vochtafdrijvend. Met suiker gezoete frisdrank en sap staan daarnaast bol van de snelle suikers. In studies waarin proefpersonen elke dag drie glazen druivensap of sinaasappelsap drinken stijgt de concentratie triglyceriden in het bloed daardoor met respectievelijk vijftig en dertig procent. Triglyceriden [zeg maar: vetten] in het bloed verhogen de kans op een hartaanval.

De studie is een onderdeel van de Adventist Health Study, een epidemiologisch project waarin onderzoekers de effecten van de door de Adventisten gepropageerde leesftijl bestuderen. Het onderzoek is betaald door de Amerikaanse overheid in de vorm van de National Institutes of Health.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken