Opgeladen: 3-10-2020
Opgeborgen in: Vitamine C, Vitamines, Hart & bloedvaten
Translation: How vitamin C might prevent blood vessel calcification (4-10-2020)

Hoe vitamine C misschien aderverkalking kan helpen voorkomen

Hoe vitamine C misschien aderverkalking kan voorkomen
Een dieet met veel vitamine C kan misschien beschermen tegen aderverkalking. Die verwachting uiten Amerikaanse onderzoekers, die in vitro-experimenten deden met de cellen van bloedvaten, in de American Journal of Cardiovascular Disease.

Studie
De onderzoekers stelden in reageerbuizen menselijke aortic smooth muscle cells bloot aan vitamine C. Dit soort cellen vormt de buitenkant van de bloedvaten.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Amerikaanse Rath Research Institute. [drrathresearch.org] Het Rath Research Institute is opgericht door Matthias Rath, een voorvechter van het gebruik van supplementen met rabiate tegenstanders, maar ook bewonderaars. Rath was co-auteur van de studie waarover dit bericht gaat.

Resultaten
Naarmate de concentratie vitamine C hoger was, vonden de onderzoekers na afloop van hun experimenten minder calcium [Ca++] in de vaatwandcellen en minder actief enzym alkalinefosfatase [ALP]. Alkalinefosfatase wordt in cellen actiever naarmate die meer calcium opslaan.


Hoe vitamine C misschien aderverkalking kan voorkomen


Op de x-as in de figuur hierboven zie je de concentratie vitamine C in micromollen. In het bloed van doorsnee-mensen varieert de concentratie vitamine C grofweg tussen de 40 en de 140.


Hoe vitamine C misschien aderverkalking kan voorkomen


De onderzoekers keken in de vaatwandcellen ook naar het effect van vitamine C [AsA] op eiwitten die betrokken zijn bij calcificatie. Vitamine C schroefde de concentratie van die eiwitten omlaag. Dat zie je hierboven.

Conclusie
"Our data suggests that ascorbate is a key regulator in vascular cells and plays a decisive role in preventing the formation of calcium deposits by smooth muscle cells, the most abundant cell type in larger, muscular arteries", resumeren de onderzoekers.

"Thus, ascorbate supplementation should be part of any effective approach to cardiovascular disease prevention and treatment."

Bron:
Am J Cardiovasc Dis 2020;10(2):108-16.

Meer:
Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddruk (1-8-2016)


Verbeterde Q10-variant MitoQ verjongt bloedvaten Vetten uit olijfolie en noten beschermen en verjongen bloedvaten Avocado's zijn nog beter voor hart en bloedvaten dan je denkt

Verbeterde Q10-variant MitoQ verjongt bloedvaten
Als mensen met stijve en versleten bloedvaten elke dag 20 milligram van de Q10-variant MitoQ gebruiken, worden hun bloedvaten jonger.

Vetten uit olijfolie en noten beschermen en verjongen bloedvaten
Als je jezelf wilt beschermen tegen hart- en vaatziekten, haal je vetten dan vooral uit olijfolie, noten en avocado's.

Avocado's zijn nog beter voor hart en bloedvaten dan je denkt
Een humane studie door onderzoekers van Pennsylvania State University.