Opgeladen: 26-5-2021
Opgeborgen in: Appels, Hart & bloedvaten
Translation: Eat 2 apples every day, improve your cholesterol (27-5-2021)

Eet elke dag 2 appels voor minder cholesterol

Je cholesterolspiegel is nog niet zo beroerd is dat je cardioloog gaat huilen, maar hij is ook niet echt gezond. In dat geval zou je wel eens goed kunnen reageren op de toevoeging van twee appels aan je dagelijkse voeding.


Eet elke dag 2 appels voor minder cholesterolStudie
Italiaanse en Amerikaanse voedingswetenschappers lieten veertig gezonde mannen en vrouwen met een licht verhoogde cholesterolspiegel gedurende 8 weken elke dag 2 appels eten [whole apples]. De onderzoekers gebruikten appels van de Renetta Canada-cultivar. De proefpersonen aten ze inclusief de schil, maar zonder het klokhuis.

Bij een andere gelegenheid kregen de proefpersonen gedurende 8 weken elke dag een glas van een appelsap uit de supermarkt met toegevoegde suikers [control beverage].

Qua calorieën waren de appels en het appelsap enigszins aan elkaar gelijk, maar qua bioactieve stoffen niet. De appels leverden dagelijks bijna een gram polyfenolen en een paar gram voedingsvezels, in het sap moest je die stoffen zoeken met een lampje.


Eet elke dag 2 appels voor minder cholesterolResultaten
De appels verlaagden de spiegel van het 'slechte cholesterol' LDL en de triglyceriden. Het effect was niet zo groot dat de onderzoekers de minister-president uit z'n bed hebben gebeld, maar goed. Er was een effect, en het was positief.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Eet elke dag 2 appels voor minder cholesterolDagelijkse consumptie van appels maakte ook de kleine bloedvaatjes gezonder en soepeler, ontdekten de onderzoekers.

Bron:
Am J Clin Nutr. 2020 Feb 1;111(2):307-18.

Meer:
Komijn verbetert cholesterol (5-1-2021)
Groene thee verbetert cholesterolspiegel (7-7-2020)
Avocado's zijn nog beter voor hart en bloedvaten dan je denkt (24-11-2019)


De levensverlengende werking van appels en die van bessen versterken elkaar Meer appels, minder longkanker Appel met schil beschermt beter tegen kanker

De levensverlengende werking van appels en die van bessen versterken elkaar
Appels (liefst met schil) en bessen zijn gezond. En dat geldt dubbel en dwars voor hun combinatie.

Meer appels, minder longkanker
Het meest alledaagse soort fruit dat in supermarkten ligt vermindert de kans op longkanker, en misschien ook wel op darm- en borstkanker.

Appel met schil beschermt beter tegen kanker
Appels zijn gezonder als je ze eet met schil. Tenminste, als we het hebben over rode en blozende appels, zoals Jonagold en Pink Lady.