Opgeladen: 31-5-2021
Opgeborgen in: Kanker voorkomen & overleven, Appels, Plantenextracten
Translation: An apple a day helps to keep deadly cancer away (1-6-2021)

Met elke appel die je dagelijks eet, vermindert je kans op dodelijke kanker

In de schil van appels zitten stoffen - misschien ursolzuur, misschien polyfenolen - die kankercellen afremmen. Je zou dus verwachten dat mensen die dagelijks appels eten, minder kans op kanker hebben. En dat is dus precies de strekking van een Australische studie die in 2016 verscheen in de British Journal of Nutrition.


Met elke appel die je dagelijks eet, vermindert je kans op dodelijke kanker


Studie

Epidemiologen van University of Western Australia bestudeerden 1456 vrouwen die in 1998 eerder hadden meegedaan aan een epidemiologische studie. De vrouwen waren toen ouder dan 70. De onderzoekers volgden de vrouwen tot 2013.

De vrouwen hadden eerder informatie over hun voedingspatroon gegeven. De onderzoekers gingen na of er een verband was tussen dat voedingspatroon en de kans op overlijden.

Resultaten
In de periode van 15 jaar overleed 41.7 procent van de vrouwen. Hart- en vaatziekten waren de belangrijkste doodsoorzaak [38.7 procent], daarna kwam kanker [25.7 procent].

Voor elke halve appel die de vrouwen dagelijks aten - dat komt neer op 53 gram appel - verminderde de kans op overlijden in de bestudeerde periode van 15 jaar met 11 procent, en de kans op overlijden als gevolg van kanker met 19 procent.


Met elke appel die je dagelijks eet, vermindert je kans op dodelijke kankerConclusie
"We have shown that a higher apple intake was dose-dependently associated with lower risk of all-cause and cancer mortality in elderly women", resumeren de onderzoekers.

"Our results support the concept that an apple a day protects against death in elderly women, particularly via reductions in the risk of cancer."

Bron:
Br J Nutr. 2016 Mar 14;115(5):860-7.

Meer:
Een anti-kankerfactor in de schil van appels (29-5-2021)
Meer appels, minder longkanker (21-1-2021)
Appel met schil beschermt beter tegen kanker (12-5-2020)


Afslankpogingen maken je gezonder, ook als ze mislukken Betaine en choline | Vetremmers en opbouwers van spierweefsel die beschermen tegen kanker Supplement met vitamine D vermindert sterfte door kanker

Afslankpogingen maken je gezonder, ook als ze mislukken
Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in BMC Medicine.

Betaïne en choline | Vetremmers en opbouwers van spierweefsel die beschermen tegen kanker
Chinese metastudie.

Supplement met vitamine D vermindert sterfte door kanker
Als je dagelijks een fors gedoseerd vitamine D-supplement gebruikt, neemt daardoor je kans op kanker niet af. Maar...