Opgeladen: 2-3-2019
Opgeborgen in: Myostatineremmers, In de pijplijn
Translation: New follistatin analogue makes muscles 19 percent larger in a week (3-3-2019)

Nieuwe analoog van follistatine maakt spieren 19 procent groter in een week

Nieuwe analoog van follistatine maakt spieren 19 procent groter in een week
Deense onderzoekers hebben een medicijn ontdekt dat het spierafbrekende eiwit myostatine uitschakelt, maar niet de bijwerking heeft die als een donkere schaduw boven het myostatine-onderzoek hangt. Toen de Denen proefdieren in een week 3 keer een verknutselde vorm van follistatine gaven, nam hun spiermassa toe met maar liefst 19 procent.

Follistatine
Het onderzoek naar myostatineremmers gaat nog steeds door, maar heeft vertraging opgelopen door de ontdekking dat in ieder geval 1 groep myostatineremmers als bijwerking heeft dat de aanmaak van rode bloedcellen toeneemt, waardoor de stroperigheid van het bloed gevaarlijk hoog kan oplopen. Dan hebben we het over synthetische activinereceptoren van het type IIA en IIB. Die vangen myostatine weg. Hoe deze stoffen de aanmaak van rode bloedcellen verhogen is nog niet precies bekend.


New follistatin analogue makes muscles 19 percent larger in a weekStudie
Vandaar dat de Denen, die overigens verbonden zijn aan Aarhus University Hospital, gingen zoeken naar een andere myostatineremmer. Ze kwamen uit bij follistatine. Follistatine is een eiwit dat de spieren aanmaken, en dat de werking van myostatine beteugelt. Het voorkomt dat myostatine kan interacteren met zijn receptoren.

De Denen modificeerden het follistatinemolecuul. Ze gingen niet uit van regulier follistatine, maar van de afwijkende vorm FST-dHBS. [J Pharmacol Exp Ther. 2018 Aug;366(2):291-302.] En aan die afwijkende vorm plakten ze weer een stukje eiwit vast: het Fc-gebied van het IgG-molecuul.

Resultaten
Het gemodificeerde follistatinemolecuul was in reageerbuizen in staat om, net als ongemodificeerd follistatine, activine A en B, myostatine en GDF11 te neutraliseren.

Follistatine toedienen is niet efficiënt, want de stof [FST315] verdwijnt razendsnel uit de bloedbaan. Na injecties met het gemodificeerde follistatinemolecuul [FST-dHBS-hFc] bereikte de spiegel van de stof echter een respectabel niveau bij muizen. Bovendien bleef een fikse dosis van het gemodicifeerde molecuul [FST-dHBS-mFc] ongeveer een week na injectie aantoonbaar in het bloed.


Nieuwe analoog van follistatine maakt spieren 19 procent groter in een week


Toen de onderzoekers muizen gedurende een week behandelden met het gemodificeerde follistatinemolecuul, nam hun lichaamsgewicht toe met 11 procent. Hun gastrocnemius nam toe met 19 procent. Het nieuwe molecuul had een grotere anabole werking dan ActRIIA-mFC. [ActRIIA = activin type IIA receptor]


Nieuwe analoog van follistatine maakt spieren 19 procent groter in een week


In die week injecteerden de Denen de muizen 3 keer met het gemodificeerde follistatinemolecuul in hun dunne darm. Dat suggereert dat dit molecuul misschien zelfs oraal actief is. De dosis was 10 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Hoe je het humane equivalent van die dosis kunt berekenen, lees je hier.

Het mooiste van alles was dat de nieuwe follistatine-analoog geen effect had op de rode bloedcellen en de stroperigheid van het bloed. ActRIIA-mFC had dat dus wel.


Nieuwe analoog van follistatine maakt spieren 19 procent groter in een week


Conclusie
"FST-DHBS-mFc represents a molecule in the activin receptor signaling pathway class that increases muscle and bone mass without affecting red blood cell count or hematocrit or hemoglobin levels", resumeren de onderzoekers.

"This opens up the possibility of activin receptor signaling pathway therapy in patients with normal or high hematocrit, and it places FST-DHBS-mFc in a unique position among other candidate drugs that interfere with the pathways of the 3 pivotal ligands: activin A, myostatin, and GDF11."

Bron:
FASEB J. 2019 Feb 13:fj201801969RR. doi: 10.1096/fj.201801969RR. [Epub ahead of print].

Meer:
Humane trial myostatinremmer domagrozumab gestart (27-11-2017)
Permanente vergroting spiermassa na eenmalige toediening van myostatineremmer bimagrumab (18-9-2017)
Myostatinremmer en follistatinbooster decorin sleutelfactor in spiergroei (1-11-2014)


S42, de Japanse afslank-SARM 12,13-DiHOME: een nieuw afslankmiddel? Of een nieuw dopingmiddel? Insulin-like peptide-3, een onbekend testiculair anabool hormoon

S42, de Japanse afslank-SARM
In Japan experimenteren onderzoekers met een hele rare SARM. Het ding lijkt ergens op estradiol, en heeft geen oestrogene, maar een anabole werking.

12,13-DiHOME: een nieuw afslankmiddel? Of een nieuw dopingmiddel?
Deze studie maakt de wetenschap achter vetverbranding door lichaamsbeweging nog een beetje ingewikkelder en interessanter.

Insulin-like peptide-3, een onbekend testiculair anabool hormoon
Je weet het nooit met dit soort studies. Zullen we er over twintig jaar over zeggen dat het aan de vooravond stond van een revolutie in dopingland? Of horen we er straks nooit meer over?