Opgeladen: 16-11-2018
Opgeborgen in: Plantenextracten, Afslanken, Afslanksupplementen, Rooibos
Translation: Does rooibos induce fat loss? (17-11-2018)

Afslanken met rooibos?

Afslanken met rooibos?
Het drinken van rooibosthee kan misschien helpen voorkomen dat je dik wordt, en geeft heel misschien ook je afslankpogingen meer kans van slagen. Dat suggereert een in vitro-studie die Zuid-Afrikaanse diabetologen publiceerden in Phytomedicine. In een verrassend lage concentratie maken bestanddelen van rooibosthee het voor vetcellen moeilijker om voedingsstoffen op te slaan als vet.

Rooibos
De wetenschappelijk naam voor rooibos is Aspalathus linearis. Rooibos groeit in Zuid-Afrika, waar de lokale bevolking extracten al eeuwen gebruikt tegen huidirritaties. Volgens in vitro-studies kan rooibos misschien wonden sneller laten genezen door het type immuncel te activeren dat bij genezingsprocessen is betrokken. [Planta Med. 2018 Jul;84(9-10):645-52.] Rooibos versterkt de door interleukine 1-beta aangestuurde ontstekingsprocessen, waarmee immuuncellen kapotte huidcellen opruimen. [Molecules. 2016 Oct 2;21(10).]


Afslanken met rooibos?


Afslanken met rooibos?


De onderzoekers maakten rooibosthee, en haalden daar vervolgens alle bestanddelen uit. De 3 belangrijkste waren iso-orientin, quercetine-3-orobinobioside en orientin.

Volgens tientallen in vitro-studies zitten er in rooibos verdraaid interessante stoffen. Aspalathin en nothofagin beschermen bijvoorbeeld de bloedvaten tegen een hoge glucosespiegel, en remmen de immuuncellen die de vaatwanden onder deze condities kunnen beschadigen. [Inflammation. 2015 Feb;38(1):445-55.] Stoffen in rooibos kunnen ook voorkomen dat de insuline-producerende cellen in de pancreas sterven door langdurige blootstelling aan toxische concentraties glucose. [PLoS One. 2016 Jun 14;11(6):e0157604.]

Twee andere bestanddelen, luteolin en orientin, stimuleren in reageerbuizen de opbouw van botweefsel. [Mol Nutr Food Res. 2015 Mar;59(3):443-53.] Phenylpropenoic acid glucoside [PPAG] en aspalathin hebben in proefdieren een antioxidantwerking en verlengen de levensduur. [Phytomedicine. 2013 Feb 15;20(3-4):380-6.]

Humaan onderzoek naar de effecten van rooibos is er nog niet zoveel. Een uitzondering is de Zweedse studie die in 2010 verscheen in Public Health Nutrition. In dat onderzoek ontpopte rooibosthee zich als een remmer van het ACE-enzym. [Public Health Nutr. 2010 May;13(5):730-7.] ACE-remmers verlagen de bloeddruk.


Afslanken met rooibos?


Studie
De Zuid-Afrikanen stopten hun extracten bij jonge vetcellen, en keken vervolgens wat er gebeurde.

Resultaten
De blootstelling aan rooibosextracten was ook in hoge concentraties niet schadelijk voor cellen. De extracten verlaagden wel de hoeveelheid opgeslagen vet in de vetcellen met 22-15 procent.

Opmerkelijk is de betrekkelijk lage concentratie waarmee de onderzoekers de beste resultaten boekten. Het zou zomaar kunnen dat deze effecten zich ook voordoen bij menselijke rooibosgebruikers.


Afslanken met rooibos?

Afslanken met rooibos?


Hoe rooibos de groeiambities van vetcellen dwarsboomt, zie je hierboven. Rooibos remt de aanmaak van PPAR-alfa en PPAR-gamma. Je kunt die eiwitten beschouwen als sensoren voor vet, die de vetcel vertellen dat ze voedingsstoffen krijgen toegevoerd en kunnen groeien. Simpel gezegd: rooibos maakt vetcellen blind.

Conclusie
"Taken together, our results indicate that chronic rooibos consumption may have the potential to inhibit adipogenesis and thereby reduce adipocyte tissue mass expansion and also influence adipocyte metabolism in vivo", vatten de Zuid-Afrikanen hun bevindingen samen.

"However, further work is needed to clarify the precise molecular mechanism through which rooibos exerts its anti-adipogenic effects."

"For example, the effect of rooibos on enzymes involved in fatty acid metabolism such as acetyl-CoA carboxylase, hormone sensitive lipase and adipose triglyceride lipase could be investigated. Additional investigations into the molecular mechanism(s) through which rooibos alleviates obesity-associated conditions such as hyperglycemia is also justified."

Bron:
Phytomedicine. 2014 Jan 15;21(2):109-17.

Meer:
Krachtsporter op dieet verliest meer vet door supplement met betaïne (15-8-2018)
Pycnogenol is een afslanksupplement (17-6-2018)
Hydroxytyrosol in olijfolie verlaagt vetpercentage (3-5-2018)


Omega-3-vetzuren EPA en DHA grootste vijand van de vetcel

Sint Janskruid maakt vetcel resistent voor insuline

Samen met adrenaline knijpt quercetine de vetcel leeg

Omega-3-vetzuren EPA en DHA grootste vijand van de vetcel
Welke actieve stoffen in onze voeding schroeven de opname van vetzuren door de vetcel nu het beste terug? Die vraag probeerden onderzoekers van DSM's researchafdeling in het Zwitserse Basel te beantwoorden.

Sint Janskruid maakt vetcel resistent voor insuline
Mensen met diabetes-2 kunnen beter geen Sint Janskruid gebruiken, maar voor gezonde sporters die hun vetlagen willen reduceren is Sint Janskruid misschien weer wel interessant.

Samen met adrenaline knijpt quercetine de vetcel leeg
Supplementen met quercetine zou de verbranding van vet tijdens training wel eens kunnen verhogen - al of niet in combinatie met good old cafeïne. Een reageerbuisstudie van de National University of Singapore.