Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Quercetine       Plantaardige extracten       Afslanken       Afslanksupplementen    

3 0 - 0 7 - 2 0 0 9

  Samen met adrenaline knijpt quercetine vetcel leeg (Biochem Pharmacol. 1994 Feb 9;47(3):521-9.)

Supplementen met quercetine [structuurformule hieronder] zouden de verbranding van vetten tijdens training wel eens kunnen verhogen - al of niet in combinatie met good old cafeïne [structuurformule hieronder]. Dat suggereert een reageerbuisstudie van de National University of Singapore, die al in 1994 is verschenen. Volgens dat onderzoek versterkt quercetine het effect van adrenalineachtige verbindingen op de vetcel.

Quercetine

Cafeine
De onderzoekers deden experimenten met vetcellen van ratten. In reageerbuizen stelden ze de cellen bloot aan adrenaline en quercetine. Vervolgens keken ze of die blootstelling ervoor zorgde dat de vetcel zijn inhoud losliet in de bloedbaan. Ze wilden vooral meer weten over het effect van quercetine op het enzym PDE of fosfodiesterase. Dat is het enzym dat door cafeïne wordt geblokkeerd. Blokkeer je PDE, dan dumpen vetcellen hun opgeslagen vetzuren in de bloedbaan. Lipolyse, heet dat. Het lichaam kan die vetzuren dan verbranden.

Wel - zo werkte quercetine dus niet. Hieronder zie je dat quercetine, alleen of in combinatie met adrenaline, de activiteit van dat enzym juist verhoogt. Maar je ziet ook dat quercetine hetzelfde doet met cAMP. Dat is een second messenger. CAMP vertelt de cel vertelt dat er verbindingen koppelen aan receptoren, en dat de stofwisseling van de cel een tandje hoger moet. Stoffen die de concentratie cAMP verhogen hebben vaak een afslankende werking.


Samen met adrenaline knijpt quercetine vetcel leeg


De onderzoekers testten ook fisetin uit. Dat flavonoid had hetzelfde effect als quercetine.

Het netto effect was echter dat de vetcellen vetzuren afscheidden. De lipolyse door adrenaline neemt toe als de vetcellen zijn blootgesteld aan meer quercetine, laat de figuur hieronder zien. De curven met de doorzichtige symbooltjes staan voor de lipolyse als de vetcellen dobberen in een oplossing met alleen quercetine [vierkantjes] of fisetin [driehoekjes]. De curven met de zwarte symbooltjes staan voor de lipolyse als er in de vloeistof ook isoproterenol zit. Dat is een analoog van adrenaline. Quercetine laat de receptor waaraan adrenaline zich vastmaakt kennelijk beter werken.


Samen met adrenaline knijpt quercetine vetcel leeg


De onderzoekers deden hun proeven met kale quercetine. Er zaten geen suikergroepen aan. Als je quercetine binnenkrijgt, plakt de spijsvertering daar bliksemsnel suikermoleculen aan vast. In een eerdere publicatie vertelden de onderzoekers al dat versuikerde versie van quercetine minder goed werkten. [Biochem Pharmacol. 1992 Oct 6;44(7):1307-15.] Volgens recent onderzoek kunnen cellen die suikermoleculen er ook weer kunnen afschroeven, maar wetenschappers weten niet in welke mate.

Cafeïne voor de cardiotraining verhoogt de hoeveelheid vetten die je verbrandt. Zou je die hoeveelheid vetten met een fikse dosis quercetine nog verder kunnen opvoeren? Als je weet hoe quercetine werkt, vind je dat helemaal niet zo onwaarschijnlijk.

Quercetine wordt trouwens steeds leuker. Eerder schreven we al dat quercetine in een dierstudie de stofwisseling verhoogt en dat quercetine in een Japanse rattenstudie de afgifte van cortisol afremt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken