Opgeladen: 26-2-2020
Opgeborgen in: Anabole steroïden
Translation: The health effects of 11 years of testosterone therapy (27-2-2020)

Het effect van elf jaar testosterontherapie

Dit is regelrechte reclame voor testosterontherapie, dachten we na het lezen van de studie die Farid Saad, verbonden aan farmareus Bayer, publiceerde in de International Journal of Obesity. Als je dat onderzoek mag geloven, worden mannen met weinig testosteron in hun systeem niet alleen gezonder door testosterontherapie, maar vermindert testosterontherapie zelfs hun sterftekans.

Studie
Saad en zijn collega's bestudeerden maar liefst 823 mannen, die allemaal een lage testosteronspiegel hadden [van 12 nanomol per liter of lager] gedurende 11 jaar. De gemiddelde leeftijd van de mannen was 60 jaar.

Van de mannen kregen er 428 elke 12 weken een injectie met 1000 milligram van het langwerkende testosteronundecanoaat. Het preparaat dat de onderzoekers gebruikten was Nebido van Bayer.


Het effect van elf jaar testosterontherapie


De overige 395 mannen kregen geen testosteron, en ook geen placebo. Een deel van deze mannen wilde geen testosteron gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze in overleg met hun arts hadden besloten dat testosteron voor hen te riskant was. De onderzoekers vertellen niet hoe groot deze groep was.

Resultaten
De mannen in de controlegroep werden in de 11 jaar die de studie duurde dikker, de mannen in de testosterongroep werden juist slanker.

De figuren hieronder hebben betrekking op de mannen met een normaal lichaamsgewicht. Als je erop klikt, zie je ook de figuren voor mannen met overgewicht en mannen met obesitas.


Het effect van elf jaar testosterontherapie


De bloeddruk - zowel de diastole als de sytole - steeg tijdens de trial bij de mannen in de controlegroep. Dat zie je hieronder. Bij de mannen in de testosterongroep nam de bloeddruk juist af.


Het effect van elf jaar testosterontherapie


De insulinegevoeligheid verslechterde bij de mannen in de controlegroep, maar verbeterde bij de mannen in de testosterongroep.

Minder eenduidig was het effect van testosterontherapie op de cholesterolhuishouding. De LDL- en HDL-spiegel verslechterden bij de mannen die testosteron kregen. Voor de triglyceriden was het precies andersom. De spiegel verbeterde bij de mannen in de testosterongroep, maar verslechterde bij de mannen in de controlegroep.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Het effect van elf jaar testosterontherapie


De onderzoekers hebben de meest opmerkelijke gegevens in deze studie niet verwerkt in tabellen.

De sterfte in de mannen in de testosterongroep was beduidend lager dan de sterfte in de controlegroep. Van de mannen in de controlegroep overleed 19.5 procent, bij de mannen in de testosterongroep was dat 5.4 procent.

Conclusie
"Our findings demonstrate that in subpopulations of men in different weight categories at baseline, long-term testosteron therapy produced significant weight loss while untreated men in each subgroup (controls) had increased weight, waist circumference, and BMI", schrijven de onderzoekers. "We wish to point out that, in this study, the majority of hypogonadal men were obese."

"There were 77 deaths in the untreated groups and 23 deaths in the testosterone-groups. No patient dropped out. Medication adherence to testosterone was 100 per cent as all injections were administered in the doctor's office and documented."

"We therefore suggest that adequate long-term testosterone therapy in hypogonadal overweight and obese men produces progressive and sustained, clinically meaningful weight loss and this therapy may reduce mortality and incidence of major adverse cardiovascular events."

Hum...
Even kijken. We hebben hier een studie waarin meer dan vierhonderd honderd mannen 11 jaar injecties krijgen, zonder dat er eentje een injectie mist - en zonder dat er eentje stopt met de behandeling. Da's opvallend.

Ook opvallend is dat de sterfte in de testosterongroep lager is dan in de controlegroep, ook al verslechtert de cholesterolhuishouding in de testosterongroep meer dan in de controlegroep. Zou dat komen omdat de controlegroep minder gezond is dan de testosterongroep?

Misschien zijn wij gewoon zeurpieten, en is testosterontherapie inderdaad niet zo riskant als we altijd hebben gedacht. Of misschien is er iets anders aan de hand.

Bayer
De eerste auteur van het onderzoek, Farid Saad, is volgens het artikel een full-time employee of Bayer. De tweede auteur, de statisticus Gheorghe Doros, is voor zijn bijdrage betaald door Bayer. De derde auteur is Karim Sultan Haider, die door Bayer heeft laten betalen voor presentaties. Bayer vergoedde ook zijn reiskosten. En de vierde auteur van deze studie, Aqeel Haider, kreeg geld van Bayer voor het invoeren van de gegevens. Hij gaf op kosten van Bayer presentaties en een vergoeding voor reiskosten.

Bayer is de producent van Nebido.

Bron:
Int J Obes (Lond). 2020 Jan 28. doi: 10.1038/s41366-019-0517-7. [Epub ahead of print].

Meer:
Hoe zinvol is het gebruik van testosteron in de weken voor en na een kruisbandoperatie? (27-9-2017)
Het psychologische effect van testosterontherapie met een gram testosteron per maand (6-8-2017)
Grootste studie naar cardiovasculaire bijwerkingen van anabole steroïden bevat slecht nieuws voor gebruikers (2-6-2017)


Testosteron-gel combineren met dutasteride gaat prima, combineren met anastrozole is geen goed idee Natesto - testosteron toedienen via je neus In bedrieglijke situaties vergroot testosterontherapie de kans op blunders

Testosteron-gel combineren met dutasteride gaat prima, combineren met anastrozole is geen goed idee
Humane studie van de University of California in San Diego.

Natesto - testosteron toedienen via je neus
In de VS is al een paar jaar een testosteronpreparaat op de markt dat verschilt van alle andere testosteronpreparaten. Natesto, heet het ding.

In bedrieglijke situaties vergroot testosterontherapie de kans op blunders
In situaties waarin je niet op je impulsen kunt vertrouwen, en beter eerst even nadenkt voordat je iets doet, vergroot testosterontherapie de kans op blunders.