Opgeladen: 13-4-2016
Opgeborgen in: Anabolen & studies
Translation: No translation yet

Natesto - testosteron toedienen via je neus

In de VS is al een paar jaar een testosteronpreparaat op de markt dat verschilt van alle andere testosteronpreparaten. Natesto, heet het ding. [natesto.com] Als je Natesto gebruikt, dien je testosteron niet toe via een injectie, niet via een gel die op je huid smeert, niet via een patch, maar via je neus. Volgens een gesponsorde studie, die is verschenen in Andrology, werkt het subiet.

Natesto
Natesto is ontwikkeld door Acerus Pharmaceuticals. [aceruspharma.com] Natesto is bedoeld voor mannen, maar Acerus heeft ook een testosteronprepraat ontwikkeld voor vrouwen: Tefina. Ook Tefinagebruikers dienen testosteron toe via hun neus.

Acerus betaalde niet alleen het onderzoek. Ook twee werknemers van het bedrijf werkten aan de studie mee.

Studie

Natesto - testosteron toedienen via je neus
De onderzoekers experimenteerden met 306 mannen van 18-80 jaar, die allemaal weinig testosteron aanmaakten. Gedurende 90 dagen gebruikten de mannen Natesto.

In Natesto zit een gel, en daarvan knijp je een beetje in je neus. Je hoeft de gel dus niet aan te raken, en de kans dat je het hormoon overdraagt aan iemand in je omgeving is dus nihil. Per neusgat dien je ongeveer 5-6 milligram testosteron toe. Per toediening is dat 11 milligram. De mannen namen twee of drie keer per dag een dosis, en gebruikten dus 22 of 33 milligram testosteron per dag.

Het werkte, vertellen de grafieken hieronder. Ze hebben allebei betrekking op de testosteronspiegel op de laatste dag van de toediening. De eerste figuur betreft de mannen die twee keer dag testosteron in hun neus spoten [b.i.d.], de tweede figuur betreft de mannen die het preparaat drie keer per dag gebruikten [t.i.d.].


Natesto - testosteron toedienen via je neus


"Subject's mean total testosterone concentration level after 90 days was 415 ng/dL when taking the b.i.d. dose and 428 ng/dL when receiving the t.i.d. dose", schrijven de onderzoekers. "These levels are consistent with the mean concentration (418 ng/dL) reported for a large, population-based epidemiological survey of healthy adult males aged 30-79 years."

DHT & estradiol
Toediening via de neus heeft als voordeel dat de actieve stoffen vrijwel direct in het bloed komen. Het is dus efficiënt, en de kans op een hoge spiegel van metabolieten als estradiol en DHT is dus relatief klein. Tenminste, dat is de theorie. En in dit geval klopt de theorie, melden de onderzoekers.

"Treatment with testosterone nasal gel results in mean DHT concentration values (33.2-40.1 ng/dL) and DHT/T ratios (<0.1) which remain in the normal physiological range", schrijven ze. En: "changes in estradiol levels because of treatment were also unremarkable".

PSA
"Consistent with these observations, there were no subjects on the b.i.d. dose and only 6.1% on the t.i.d. dose that showed increased PSA levels", schrijven de onderzoekers. Ze voegen daar onmiddellijk aan toe dat de gemiddelde toename van de PSA binnen de perken bleef, ook al moest een enkeling stoppen met de toediening omdat zijn PSA te hoog werd.

Bijwerkingen
Bijwerkingen waardoor gebruikers stopten met de toediening kwamen niet zo vaak voor. "The incidence of treatment-emergent adverse events was similar in subjects who received b.i.d. and t.i.d. treatment, and most events were of mild severity", schrijven de onderzoekers. "The frequency of treatment-emergent adverse events leading to discontinuation was low (b.i.d., 2.1%; t.i.d., 3.7%). The most commonly reported treatment-emergent adverse events related to local nasal tolerance."

Bron:
Andrology. 2016 Jan;4(1):46-54.

Meer:
Testosteron-gel combineren met dutasteride gaat prima, combineren met anastrozole is geen goed idee (6-4-2016)
Mannen op testosterontherapie vooral tevreden over verbetering concentratievermogen (2-4-2016)
Waarom mannen die testosteron injecteren vaker in de problemen komen dan mannen die testosteron toedienen via gels (28-3-2016)


Neusspray met interleukine-6 laat geheugen beter werken
Humaan onderzoek.

Jonge vrouwen vallen voor feromonen
Aantrekkelijkheid via de neus, gemeten in een heuse humane studie.

Middel tegen verstopte neus remt misschien myostatin
Speculatief. In vitro-studie.