Opgeladen: 6-4-2016
Opgeborgen in: Anabolen & studies, Antioestrogenen
Translation: No translation yet

Testosteron-gel combineren met dutasteride gaat prima, combineren met anastrozole is geen goed idee

Mannen die een gel met testosteron gebruiken en bang zijn voor prostaatkanker, kunnen hun testosteron prima combineren met de DHT-blokker dutasteride. Volgens onderzoekers van de University of California in San Diego kunnen mannen met de testosteron + dutasteride-combinatie net zoveel vet verliezen en spiermassa opbouwen als met testosteron alleen. Maar voor testosterongebruikers die bang zijn voor gyno hebben de onderzoekers minder goed nieuws...

Studie
De onderzoekers verdeelden 57 dikke mannen van 24-57 jaar in vier groepen. Gedurende 98 dagen kreeg een groep een placebo, drie andere groepen smeerden elke dag tien gram testosteron-gel op hun huid. Een testosterongroep slikte daarbij elke dag 1 milligram anastrozole [T/DHT/iE2], een andere testosterongroep slikte elke dag 2.5 milligram dutasteride [T/iDHT/E2].

Anastrozole remt de omzetting van testosteron naar estradiol, dutasteride de omzetting van testosteron naar DHT. De onderzoekers wilden met hun experiment achterhalen hoe belangrijk DHT en estradiol nou precies zijn voor mannen die testosterontherapie ondergaan.

Resultaten
Je ziet hieronder dat de toevoeging van dutasteride aan de testosteron-gel geen negatief effect had op de afname van lichaamsvet en de toename van de vetvrije massa. De mannen die de dutasteride + testosteron-combinatie gebruikten deden het net zo goed als de mannen die alleen testosteron gebruikten [T/DHT/E2].


Testosteron-gel combineren met dutasteride gaat prima, combineren met anastrozole is geen goed idee


Aan de andere kant blijft er van de positieve effecten van testosteron op de lichaamssamenstelling niets over door de toevoeging van anastrozole.

Geen van de drie farmacologische behandelingen had invloed op de omvang van de prostaat. Wel verminderde de combinatie van testosteron + dutasteride de concentratie van het PSA in het bloed. PSA is een merker voor prostaatkanker. Hoe lager hij is, hoe beter.


Testosteron-gel combineren met dutasteride gaat prima, combineren met anastrozole is geen goed idee


De onderzoekers dienden de proefpersonen tenslotte ook nog een portie glucose toe, en keken vervolgens hoe snel het enkelvoudige koolhydraat uit het bloed verdween. Ze ontdekten dat de combinatie testosteron + dutasteride die snelheid fors verhoogde.

Conclusie
"Future studies are needed to study the effects of DHT suppression for possible prevention or treatment of diabetes in obese men administered testosterone", schrijven de onderzoekers. "Larger study populations and longer study duration are needed to evaluate the safety of long-term testosterone + dustasteride use."

Bron:
J Sex Med 2014;11:56373.

Meer:
Dutasteride bij je testosteronkuur: waarom zou je? (11-3-2012)
Testosteron-enantaat net zo effectief met finasteride (3-6-2010)


Combinatie nandrolone en DHT-blokker: niet effectiever, wel gevaarlijker
Dierstudie.

Met DHT-blokker is testosteron nog steeds anabool
Dierstudie.

Antioestrogenen maken testosteron giftig voor hersencellen
Italiaans in vitro-onderzoek.