Opgeladen: 6-8-2017
Opgeborgen in: Anabolen & studies
Translation: No translation yet

Het psychologische effect van TRT met een gram testosteron per maand

Mannelijke veertigplussers met weinig testosteron voelen zich een beter als ze elke maand een injectie met een gram van een langwerkende vorm van testosteron krijgen. Dat schrijven Zuid-Koreaanse endocrinologen, verbonden aan de Catholic University of Daegu, in de The World Journal of Men's Health. Wij lazen de studie met interesse, maar zetten nog steeds vraagtekens bij het nut van testosterone replacement therapy [TRT].

Studie
De onderzoekers gaven 54 mannen - gemiddelde leeftijd: 56 jaar - met een testosteronspiegel van minder dan 3.3 nanogram per milliliter gedurende 8 maanden elke maand een injectie met een gram testosteron-undeconaat. Een vergelijkbare groep mannen kreeg geen injectie, en fungeerde als controlegroep.

De grens van 3.3 nanogram testosteron per milliliter is trouwens opmerkelijk. De meeste endocrinologen hanteren als vuistregel dat ze mannen pas bij een testosteronspiegel onder de 2.4 nanogram per milliliter TRT geven.


Het psychologische effect van TRT met een gram testosteron per maandVoordat de TRT begon en vlak daarna moesten de mannen vragenlijsten invullen over hun erecties [de 5-item International Index of Erectile Function questionnaire], over hun somberte [de Beck Depression Inventory] en over typische verouderingsklachten waarmee mannen volgens hormoonfabrikanten te maken krijgen als hun testosteronspiegel gaat dalen [de Aging Males' Symptoms scale.

Resultaten
De gemiddelde IIEF-5-score van de mannen nam toe met een bescheiden 3 punten, hun gemiddelde BDI-score nam af met een net zo bescheiden 6 punten. De doorsnee-proefpersoon zag door de TRT zijn kleine erectieproblemen verdwijnen, maar bleef volgens hun BDI-scores kampen met een matige depressie.


Het psychologische effect van TRT met een gram testosteron per maand


Het psychologische effect van TRT met een gram testosteron per maandHet meest opmerkelijke effect van de TRT was de afname van de AMS-score met 12.6 punten. De doorsnee-proefpersoon ging daardoor van moderate symptoms naar mild symptoms.

Conclusie
"TRT effectively improved total serum testosterone levels as well as 5-item International Index of Erectile Function questionnaire, Aging Males' Symptoms, and Beck Depression Inventory scores in men with testosterone deficiency syndrome, suggesting that TRT may indeed improve some aspects of depression and cognitive ability in such patients", resumeren de Koreanen.

"Therefore, TRT may be considered for men presenting with depression or cognitive impairment in addition to low testosterone levels."

Toch even zeuren
Wij hebben moeite met de conclusies die de onderzoekers uit hun studie trekken. De gevonden effecten waren bescheiden. De effecten van de TRT waren bijvoorbeeld het grootste op de - niet onomstreden - Aging Males' Symptoms-score. Je ziet die test hieronder; klik erop voor een leesbare versie. Je moet hem voor de grap maar eens gedurende een maand een keer per week invullen.


Het psychologische effect van TRT met een gram testosteron per maand


Het psychologische effect van TRT met een gram testosteron per maandJe zult zien dat als je harder werkt dan normaal, of het zwaar voor de kiezen krijgt, je scores omhoogschieten. Het zou zomaar kunnen dat ze boven de 27 komen - het punt waar je volgens de makers van test je testosteronspiegel zou moeten laten testen.

Sterker nog: zelfs als je elke maand een injectie krijgt met 1000 milligram testosteron kun je boven die 27 komen. Kijk maar naar de proefpersonen in het Koreaanse onderzoek.

De testosterontherapie liet de AMS-score met 12.6 punten afnemen. Da's niet zoveel, zul je merken. Een paar dagen zonder stress, met een goede nachtrust, heeft evenveel effect. Of misschien wel meer.

Bron:
World J Mens Health. 2016 Dec;34(3):194-9.

Meer:
Testosteron verhelpt depressie (27-5-2009)


Mesterolone (de actieve stof in Proviron) is een antidepressivum

Anabolen maken je banger

Psychoseksuele bijwerkingen van testosteron beginnen bij halve gram per week

Mesterolone (de actieve stof in Proviron) is een antidepressivum
En een pepmiddel. Zeggen onderzoekers in een vergeten patent. Ooit gehoord van mesteroloncypionaat?

Anabolen maken je banger
Anabolen laten delen van de hersenen groeien die een sleutelrol spelen bij het voelen van angst. Dat betekent misschien dat anabolengebruik op de langere termijn de kans op depressief vergroot.

Psychoseksuele bijwerkingen van testosteron beginnen bij halve gram per week
Humaan onderzoek, dertig proefpersonen.