Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vorige editie       Recenter editie       Tribulus / testosteron       Co-enzym Q10 / sneller sprinten    

2 0 - 0 3 - 2 0 0 8

  1986: Indiase onderzoekers ontdekken de anabole werking van Cucumis trigonus Roxburghii (Indian Journal of Pharmacology 1986 18(4):261-2.) Een injecteerbaar extract op alcoholbasis van de Indiase plant Cucumis trigonus Roxburghii heeft niet aleen een anabole werking, maar ook nog eens een anabool-androgene-ratio waar de steroidmakers in de jaren zestig hun vingers bij zouden aflikken.
Dat ontdekten onderzoekers van het Indiase Goa Medical College in de jaren tachtig.
De onderzoekers testten het extract uit op de klassieke manier, die vroeg in de jaren vijftig is ontwikkeld door Eisenberg en Hershberger: ze injecteerden hun materiaal elke dagen, acht dagen lang, in gecastreerde ratten van 21 dagen oud. Daarna wogen de onderzoekers de kringspier [LA] en prostaat [P] van de dieren, en vergeleken de metingen met die van ratten die geen injecties hadden gekregen.
De extra gewichttoename van de kringspier door de injecties staat voor de anabole werking, de extra gewichttoename van de prostaat voor de androgene werking.
In nog eens twee controlegroepen kregen de proefdieren injecties met testosteron en nandrolon-fenylpropionaat [misschien beter bekend als Durabolin].

Hierboven zie je enkele onderzoeksuitkomsten. Helemaal rechts staan de anabool-androgeen-ratio's. Vooral het hoger gedoseerde plantenextract doet het verdraaid goed. De ratio ligt hoger dan twaalf.
Ter vergelijking: stanozolol en furazabol hebben een ratio van zes.
De anabole werking van de extracten is overigens maar een fractie van die van de klassieke anabole steroidhormonen.
Nou ja. Je kunt niet alles hebben.
[Supplementen & Testosteron]

African pepper raises testosterone level

1 9 - 0 3 - 2 0 0 8

  Afrikaanse peper verhoogt testosteronspiegel (Indian Journal of Pharmacology 2005 37(1):30-2.) Extracten van de West-Afrikaanse peper - wetenschappelijke naam Piper guineense - verhogen de aanmaak van testosteron. Dat ontdekten onderzoekers van de Universite de Yaounde door proeven op ratten. De onderzoekers wilden weten op welke manier
Gedroogde Ashantipepervruchten
Piper guineense de libido stimuleert. In West-Afrika gebruiken kruidengenezers de peper al eeuwen als aphrodisiac.
De onderzoekers oogstten het fruit van de peper, droogden het, vermaalden het en mengden het in water. Vervolgens brachten ze het gefiltreerde aftreksel met een slangetje in de maag van mannelijke ratten van drie maanden oud. Acht dagen achtereen kregen de ratten dagelijks 122 of 245 milligram extract per kilo lichaamsgewicht. Kruidengenezers geven mensen met een haperende libido een theelepel poeder, en soms ook twee.
Hieronder zie je wat die achtdaagse behandeling deed met de aanmaak van testosteron.

De concentratie testosteron in het bloed en de testes steeg. De componenten in het extract versnelden de aanmaak van steroidhormoon in de testes uit cholesterol.
Niet in de figuur: na acht dagen steeg de concentratie a-glucosidase. Waarschijnlijk was dat het gevolg van de toegenomen concentratie testosteron.
Die stijging van de testosteronspiegel was voldoende om het lichaamsgewicht van de ratten te laten toenemen. Hieronder zie je het lichaamsgewicht van de proefdieren na acht dagen en 55 dagen.Zonder bijwerkingen was de Afrikaanse peperkuur overigens niet. Na 55 dagen toediening werden de testes en de zaadblaasjes zwaarder en verminderde de concentratie a-glucosidase. De vruchtbaarheid van de ratten nam af met twintig procent. Androgene effecten waren daarentegen afwezig. De prostaat van de ratten werd niet zwaarder.
[Dierstudie: granaatappelsap verhoogt testosteronspiegel en zaadkwaliteit]
[Ginkgo is prolactineremmer, zegt dierstudie]
[Extracten Chinese hibiscus laten ratten sneller groeien]
[Ui is androgeen]
[Sint Janskruid maakt androgener]
[Supplementen & Testosteron]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken