Opgeladen: 5-6-2022
Opgeborgen in: Seks, Testosteron & suppletie, Zink
Translation: Women, testosterone and sex | And zinc (6-6-2022)

Vrouwen, testosteron en seks | En zink

Ha! Wat een kop! Zet zoiets boven je stuk, en je weet dat het goed gelezen gaat worden. Alleen jammer dat 'zink' er ook nog in moest. Daardoor wordt het toch een nutritioneel nerdy artikel, dat de zeven lezers van dit webmagazijn mogelijk waarderen, maar waardoor het bereiken van een miljoenen publiek een onmogelijkheid is geworden.
Nou ja. Niets aan te doen.


Vrouwen, testosteron en seks | En zink


Studie
Terwijl Westerse biomedische onderzoekers steeds meer hun blik richten op genen, RNA en moleculaire mechanismen (waardoor een farmaceut over honderd jaar een peperduur preparaat gaat maken), zijn biomedische onderzoekers buiten het Westen bezig met simpele dingen als het effect van eenvoudige, veilige en spotgoedkope supplementen.

Dat is de reden waarom Westerse wetenschappers neerkijken op hun collega's in armere landen. En dat is ook de reden waarom wetenschappers in straatarme landen steeds vaker studies publiceren die voor een grote groep wereldbewoners direct nuttig kunnen zijn, en hun leven een beetje beter maken.

De trial die Leila Mazaheri Nia, verbonden aan Jundishapur University of Medical Sciences in Iran, publiceerde in de Journal of Sex & Marital Therapy, is zo'n studie. De Iraniërs experimenteerden met 116 post-menopauzale vrouwen, die allemaal een lage zinkspiegel hadden.

Voedingswetenschappers vinden dat een normale zinkspiegel ergens tussen de 66 en 110 milligram zink per liter schommelt. De vrouwen die participeerden in de Iraanse studie hadden een zinkspiegel van minder dan 62 milligram per liter bloed.

De vrouwen rapporteerden bovendien allemaal seksuele problemen. Die brachten de onderzoekers in beeld aan de hand van de Female Sexual Function Index-vragenlijst (FSFI). Gemiddeld scoren vrouwen daar 29 op. Hoe hoger je scoort, hoe minder problemen.


Vrouwen, testosteron en seks | En zink


De vrouwen in de Iraanse trial scoorden maximaal 26.5.

De Iraniërs verdeelden hun proefpersonen in 2 groepen. Gedurende 6 weken slikte de ene groep dagelijks een placebo, terwijl de andere groep dagelijks een capsule slikte met 25 milligram elementair zink in de vorm van 110 milligram zinksulfaat.

Resultaten
Zinksuppletie verhoogde uiteraard de zinkspiegel, maar ook de testosteronspiegel. Het effect op de testosteronspiegel was aanzienlijk. Hij verdubbelde zo ongeveer.


Vrouwen, testosteron en seks | En zinkVrouwen, testosteron en seks | En zink


Hetzelfde gold voor de scores van de vrouwen op de FSFI. Zinksuppletie verhoogde de gemiddelde score van 19.23 naar 31.91.

Toen de onderzoekers met statistische technieken probeerden te achterhalen of een toename van testosteronspiegel de verbetering van de seksualiteit kon verklaren, deden ze een opmerkelijke ontdekking. Dat zinksuppletie de testosteronspiegel in deze groep verhoogde, stond buiten kijf. Dat zinksuppletie de FSFI verbeterde, ook. Maar er was geen duidelijk verband tussen testosteron en seksualiteit.

Conclusie
"Given [...] the fact that many postmenopausal women are not interested to use hormonal therapies to treat sexual dysfunction due to fear of side effects from these drugs, it seems that zinc supplement can be safely used to treat sexual dysfunction in postmenopausal women", schrijven de onderzoekers.

Bron:
J Sex Marital Ther. 2021;47(8):804-13.

Meer:
Voorkom zinktekort, voorkom (en overleef) corona (14-7-2021)
Minder vaak migraine door zinksupplement (11-11-2020)
Afslanken gaat drie keer sneller met zinksupplement (30-10-2020)


Twintigers produceren meer testosteron door 600 milligram Tongkat Ali per dag Combinatie rooiboos-dandelion verhoogt testosteronspiegel in humaan onderzoek Twee capsules met D-chiro-inositol per dag: meer testosteron, minder estradiol, minder lichaamsvet en een grotere gevoeligheid voor insuline

Twintigers produceren meer testosteron door 600 milligram Tongkat Ali per dag
Vijftigplussers maken meer testosteron aan als ze elke dag 400 milligram Tongkat Ali slikken, maar in jonge mannen heeft die dosis geen hormonaal effect.

Combinatie rooiboos-dandelion verhoogt testosteronspiegel in humaan onderzoek
Een combinatie van extracten van rooibos - yep, het spul waar je thee van maakt - en de net zo alledaagse paardenbloem verhoogt volgens Koreaans onderzoek de testosteronspiegel.

Twee capsules met D-chiro-inositol per dag: meer testosteron, minder estradiol, minder lichaamsvet en een grotere gevoeligheid voor insuline
Humaan onderzoek.