Opgeladen: 27-6-2020
Opgeborgen in: Wortels
Translation: Carrots are healthier if you don't peel them (28-6-2020)

Wortels zijn gezonder als je ze niet schilt

In wortels zitten verschillende groepen stoffen die en positief effect op de gezondheid hebben - en eentje die waarschijnlijk erg veel gewicht in de schaal legt is die van de polyacetylenen. Als je wortels schilt, gooi je de helft van die polyacetylenen weg, rapporteerden Deense onderzoekers in 2008.


Wortels zijn gezonder als je ze niet schilt


Studie
Polyacetylenen maken cellen gevoeliger voor insuline en beschermen tegen kanker.

Een groep Deense wetenschappers, die tussen twee haakjes het gros van onze kennis over polyacetylenen hebben gegenereerd, schilden wortels en bepaalden vervolgens de concentratie polyacetylenen in de schillen en de geschilde groenten.

Resultaten
In de schillen zat ongeveer tien keer meer falcarindiol dan in de geschilde wortels. Falcarindiol is het belangrijkste polyacetyleen in wortels.


Wortels zijn gezonder als je ze niet schilt


Op basis van wat we weten over de hoeveelheid product die je verliest door het schillen van wortels, schatten we dat je door het schillen van wortels ongeveer de helft van de hoeveelheid falcarindiol verliest.

Bron:
LWT 41 (2008) 193-205.

Meer:
Polyacetylenen voor diabeten (en bodybuilders) (13-4-2020)
Minder kans op darmkanker door een paar rauwe wortels per week (12-4-2020)
Dierstudie levert meer aanwijzingen voor kankerremmende werking van wortels (11-4-2020)
Polyacetyleen, de onbekende kankerremmer in wortel, sellerie en pastinaak (29-3-2020)


Appel met schil beschermt beter tegen kanker Koudgezette witte thee bevat meeste antioxidanten Waarom wortels en spinazie gekookt gezonder zijn dan rauw

Appel met schil beschermt beter tegen kanker
Appels zijn gezonder als je ze eet met schil. Tenminste, als we het hebben over rode en blozende appels, zoals Jonagold en Pink Lady.

Koudgezette witte thee bevat meeste antioxidanten
In Taiwan is het al helemaal 'in', en bij ons zal het vroeg of laat ook wel inburgeren: thee zetten met koud water. Volgens deze reageerbuisstudies is dat in het geval van witte thee en Oolong-thee nog gezonder ook.

Waarom wortels en spinazie gekookt gezonder zijn dan rauw
Rauwe groenten zijn gezonder dan gekookte, zeggen sommige wijsneuzen nog steeds. De uitkomsten van epidemiologisch onderzoek zijn niet in lijn met dat dogma, en de resultaten van klinische studies ook niet.