Opgeladen: 4-5-2022
Opgeborgen in: Sterke botten
Translation: The combination of exposure to sunlight and walking makes your bones significantly stronger (5-5-2022)

Combinatie zonlicht en wandelen maakt botten sterker

Als je botmassa niet meer is wat die zou moeten zijn, maar je huisarts je nog niet allerlei medicijnen door je keel wilt duwen, ga dan wandelen. Overdag, als de zon schijnt. Volgens een kleine humane studie in de Journal of Bone and Mineral Metabolism maakt de combinatie van wandelen en zonlicht je botten significant sterker.


Combinatie zonlicht en wandelen maakt botten sterkerStudie
Koreaanse onderzoekers, verbonden aan Kyunggi University, experimenteerden met enkele tientallen mensen van 61-73 jaar, die volgens scans in een voorstadium van botontkalking zaten. Ze hadden, om het in het medische jargon te zeggen, nog geen osteoporose, wel osteopenia.

De Koreanen verdeelden hun proefpersonen in vier groepen. Een eerste groep, de controlegroep, deed helemaal niets, behalve een supplement slikken met 600 milligram calcium en 800 eenheden vitamine D3. Alle proefpersonen slikten dat supplement.

De proefpersonen in een tweede groep ging gedurende de 24 weken die de proef duurde drie keer per week 20-30 minuten naar buiten, en stelde het gezicht, de armen en benen bloot aan zonlicht. De onderzoekers hoopten dat de blootstelling aan zonlicht zorgde voor een stijging van de vitamine D-spiegel, waardoor de botten sterker zouden worden.

Proefpersonen in een derde groep gingen 3 keer per week 30-60 minuten wandelen. De proefpersonen wandelden 's avonds, nadat de zon was gezakt. Wandelen belast de botten van in het onderlichaam en maakt ze sterker. Dat zou ook gebeuren met de proefpersonen, hoopten de Koreanen.

Een vierde groep ging overdag wandelen. Deze groep zou profiteren van zowel zonlicht als lichaamsbeweging, vermoedden de onderzoekers.

Resultaten
De vitamine D-spiegel ging in alle groepen omhoog, maar alleen de stijging van de proefpersonen die zich lieten blootstellen aan zonlicht stelde echt wat voor.


Combinatie zonlicht en wandelen maakt botten sterkerDe botmassa van de proefpersonen in de controlegroep veranderde niet, maar nam toe in de sun exposure only-groep en de night-time brisk walking group. Dat was in nog sterkere mate het geval bij de daytime brisk walking group.

De onderstaande tabel is vereenvoudig. Klik erop voor een volledige versie.


Combinatie zonlicht en wandelen maakt botten sterkerBron:
J Bone Miner Metab. 2022 Mar 26. doi: 10.1007/s00774-022-01317-7. Online ahead of print.

Meer:
Hoe minder frisdrank je drinkt, hoe sterker zijn je botten (24-2-2020)
Dieet met veel olijfolie, fruit en vis beschermt tegen botontkalking (14-7-2017)
Yoghurt is een beter wapen tegen botontkalking dan melk (12-5-2017)


Citrusvruchten voor sterke botten Gelatine maakt beweging een nog beter medicijn tegen botontkalking Zuring, een natuurlijk medicijn tegen botontkalking

Citrusvruchten voor sterke botten
Onderzoekers van Texas A&M University ontdekten in een dierstudie dat de toevoeging van sinaasappel- en grapefruitsap aan het dieet een positief effect heeft op de botgezondheid.

Gelatine maakt beweging een nog beter medicijn tegen botontkalking
Als je je botten sterker wilt maken, dan moet je vooral veel bewegen. Hoe intensiever, hoe beter. En als je er zoeentje bent die graag het puntje op de i zet...

Zuring, een natuurlijk medicijn tegen botontkalking
Langs de weg en aan de randen van akkers en weilanden groeit een onkruid dat misschien ooit nog gebruikt gaat worden als een medicijn tegen botontkalking.