Opgeladen: 24-2-2020
Opgeborgen in: Sterke botten
Translation: The less soda you drink, the stronger your bones are (25-2-2020)

Hoe minder frisdrank je drinkt, hoe sterker zijn je botten

Hoe minder frisdrank je drinkt, hoe sterker zijn je botten
Frisdrank tast het skelet aan. Hoe vaker je frisdrank drinkt, hoe groter is de kans dat je een bot breekt. Dat concluderen Chinese epidemiologen van Chongqing Medical University in een studie die onlangs verscheen in Nutrients.

Studie
De onderzoekers volgden 10369 Chinezen van 20-75 jaar gedurende vijf jaar. Daarvan hadden er 9914, toen de studie begon, nog nooit een bot gebroken. De onderzoekers bepaalden het voedingspatroon en de leefstijl van deze 9914 studiedeelnemers, en keken vervolgens welke studiedeelnemers een bot braken.

Resultaten
Hoe vaker de studiedeelnemers frisdrank dronken, hoe groter was hun kans op botbreuken. De studiedeelnemers die praktisch dagelijks frisdrank dronken, hadden bijna 5 keer meer kans op een botbreuk dan de studiedeelnemers die nooit frisdrank dronken.


Hoe minder frisdrank je drinkt, hoe sterker zijn je botten


Mechanisme
De onderzoekers speculeren dat softdrinks de botgezondheid aantasten omdat ze fosfaten bevatten. Als de nieren die verwijderen uit het lichaam, gaat dat ook ten koste van de hoeveelheid actief vitamine D in het lichaam. Een andere mogelijkheid is dat de snel opneembare suikers in frisdrank de botcellen beschadigen.

Weer een andere mogelijkheid is dat mensen die veel frisdrank drinken, minder vloeibare levensmiddelen gebruiken die de botgezondheid ten goede komen - zoals thee.

Westerse epidemiologen zijn ook wel eens gestuit op het verband tussen botbreuken en de inname van frisdranken. [J Bone Miner Res. 2003;18(9):1563-9.] [Am J Clin Nutr. 2014;100(3):953-8.]

Die verbanden waren echter minder sterk dan die in de Chinese studie. Dat komt waarschijnlijk, zeggen de onderzoekers, omdat de inname van calcium in de bestudeerde Chinese groep bijzonder laag is - onder de 400 milligram per dag. Dat maakt deze groep kwetsbaarder voor het breken van botten.

Conclusie
"A high consumption of soft drinks is associated with fracture risk", schrijven de onderzoekers. "Daily soft drinks consumption was associated with a doubled risk of fracture independently of sociodemographic factors and overall dietary patterns."

"This study highlights the important role of soft drinks in fracture risk among adults. To increase or maintain bone mass and reduce the risk of fracture, public health and clinical interventions should take into account reducing soft drinks consumption as an important strategy for the individual and population levels."

Bron:
Nutrients 2020, 12, 530; doi:10.3390/nu12020530.

Meer:
Gelatine maakt beweging een nog beter medicijn tegen botontkalking (17-12-2017)
Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten (24-11-2017)
Dieet met veel olijfolie, fruit en vis beschermt tegen botontkalking (14-7-2017)
Yoghurt is een beter wapen tegen botontkalking dan melk (12-5-2017)


Pas bij minstens twee fitnesstrainingen per week blijven de botten sterk Zware krachttraining laat botmassa toenemen bij osteoporose Afslanken door bewegen beter voor botten dan afvallen door dieet

Pas bij minstens twee fitnesstrainingen per week blijven de botten sterk
Vijftigplussers die met fitnesstraining hun botten sterk willen houden moeten minstens twee keer per week aan de riemen. En liefst nog iets vaker.

Zware krachttraining laat botmassa toenemen bij osteoporose
Vrouwen die lijden aan osteoporose kunnen hun botafbraak omkeren als ze trainen met gewichten. Ze moeten dan wel trainen met gewichten waarmee ze nog maar net 3-5 reps kunnen maken.

Afslanken door bewegen beter voor botten dan afvallen door dieet
Nog explosievere inspanningen, tijdens nog kortere perioden, van elkaar gescheiden door nog kortere rustperioden.