22.04.2012

Afvallen door bewegen beter voor botten dan afvallen door dieet

Als je de keuze hebt tussen afvallen door meer bewegen en afvallen door minder eten, dan is de eerste optie om meerdere redenen de beste. Eén van die redenen is dat afvallen door meer bewegen beter is voor je botten. Dat rapporteerden voedingswetenschappers van Washington University in 2006 in Archives of Internal Medicine.

Studie
De onderzoekers verdeelden 48 ietwat mollige volwassenen van gemiddeld 57 jaar over 3 groepen. De ene groep at 1 jaar lang zo gezond mogelijk [HL], de tweede ging 1 jaar op een caloriebeperkend dieet [CR] en de derde ging gedurende een jaar meer bewegen [EX]. De proefpersonen in de dieetgroep aten dagelijks 16-20 procent minder dan ze verbrandden, de proefpersonen in de beweeggroep verbrandden dagelijks 16-20 procent meer dan ze aten.

De dieetgroep verloor 11 procent van het lichaamsgewicht, de beweeggroep 8 procent.

Resultaten
Toen het jaar voorbij was bepaalden de onderzoekers met X-rays de botmassa van de proefpersonen. In de figuur hier pal onder zie je dat in de proefpersonen van de dieetgroep de botmassa meer afnam naarmate de proefpersonen meer gewicht verloren.


Afvallen door bewegen beter voor botten dan afvallen door dieet


De figuur hierboven heeft betrekking op de botmassa van de proefpersonen van de beweeggroep. Er is geen verband tussen het aantal verloren kilo's en een afname van de botmassa.

Conclusie
"Exercise-induced weight loss is associated with preservation of BMD at important clinical sites of fracture", schrijven de onderzoekers. "Therefore, exercise has the important advantage over CR by protecting against bone loss."

"However, because the amount of exercise required to achieve clinically meaningful weight loss is large, a more practical approach for weight reduction is a combination of caloric restriction and exercise. Our results suggest that regular exercise should be included as part of a comprehensive weight loss program to offset the adverse effects of caloric restriction on bone."

Bron:
Arch Intern Med. 2006 Dec 11-25;166(22):2502-10.

Meer:
Citrusvruchten voor sterke botten (1-2-2012)
Theedrinkers hebben sterkere botten (28-1-2012)
Dierstudie: combinatie van twee voedingsmiddelen en supplement maakt je botten sterker dan ze ooit waren (20-1-2012)