Opgeladen: 26-5-2024
Opgeborgen in: Insuline & glucose
Translation: Physical activity in the evening in particular enhances insulin sensitivity (27-5-2024)

Vooral bewegen in de avond verbetert werking insuline

Als het gaat om gezondheid en longevity, zetten bewegingsvormen als fitnessen, hardlopen en fietsen meer zoden aan de dijk als je 's avond beweegt. Dat schreven we een paar dagen geleden. Dat komt misschien omdat vooral beweging in de avond de gevoeligheid voor insuline verbetert.


Vooral bewegen in de avond verbetert werking insuline


Studie
Nederlandse epidemiologen, verbonden aan Leiden University Medical Center, analyseerden de gegevens van 775 mannen en vrouwen van 45-65 jaar. De studiedeelnemers hadden een BMI van minstens 27.

De onderzoekers bepaalden het bewegingspatroon van de studiedeelnemers. In hun studie, die in 2023 verscheen in Diabetologia, poetsten ze met statistiek het effect van de totale hoeveelheid matige-intensieve en intensieve beweging weg. Dat deden de onderzoekers ook met zitgedrag. In plaats daarvan concentreerden ze zich op het moment van de dag waarop de studiedeelnemers fysiek actief waren. Vervolgens gingen de Leidenaren op zoek naar een verband tussen het bewegingspatroon en de gevoeligheid voor insuline.

Resultaten
Je ziet hieronder 4 verschillende bewegingspatronen die de onderzoekers onderscheidden.

Zwarte vierkantjes = matige-intensieve en intensieve beweging verspreid over de dag, oranje driehoekjes = matige-intensieve en intensieve beweging geconcentreerd in de morgen, groene diamantjes = matige-intensieve en intensieve beweging geconcentreerd in de middag, blauwe bolletjes = matige-intensieve en intensieve beweging geconcentreerd in de avond.


Vooral bewegen in de avond verbetert werking insuline

Vooral bewegen in de avond verbetert werking insuline

Vooral bewegen in de avond verbetert werking insuline


De studiedeelnemers die vooral 's avonds bewogen waren 25 procent minder insuline-resistent dan de studiedeelnemers die hun matig-intensiev en intensieve beweging verdeelden over de dag.

Conclusie
"These results suggest that timing of physical activity throughout the day is relevant for the beneficial effects of physical activity on inulin sensitivity", resumeren de onderzoekers.

"Further studies should assess whether timing of physical activity is indeed important for the occurrence of type 2 diabetes, taking into account the influence of chronotype."

Bron:
Diabetologia. 2023 Mar;66(3):461-71.

Meer:
's Avonds is bewegen gezonder (24-5-2024)
Combinatie krachttraining en cardio: workout aan het einde van de dag resulteert in meer uithoudingsvermogen en spiergroei (2-10-2016)
Workout om zes uur 's avonds resulteert in meer spiergroei dan workout 's ochtends vroeg (7-9-2016)
Vroeg in de avond ben je op je sterkst (12-5-2009)


Natuurlijke hormoonfluctuatie maakt krachttraining om zes uur 's avonds beetje effectiever dan om 's morgens vroeg Train 's avonds, en word gespierder en droger Duurtraining gaat om half zes in de middag beter dan om half acht in de ochtend

Natuurlijke hormoonfluctuatie maakt krachttraining om zes uur 's avonds beetje effectiever dan om 's morgens vroeg
Als je zelf kunt bepalen wanneer je traint, dan kun je misschien beter vroeg in de avond krachttrainen dan 's morgens vroeg.

Train 's avonds, en word gespierder en droger
Dit onderzoek zal misschien nooit worden gepubliceerd. Toch denken we dat jullie willen weten wat er uitkwam.

Duurtraining gaat om half zes in de middag beter dan om half acht in de ochtend
Als je zelf kunt kiezen hoe laat je op de fiets klimt of je sportschoenen aan je hoeven bindt, blijf dan 's morgens vroeg gewoon in je bed liggen.