Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabole methoden       Krachttraining & vrouwen       Krachttraining       Krachttraining & voeding    

1 2 - 0 5 - 2 0 0 9

  Vroeg in de avond ben je op je sterkst (Chronobiol Int. 2005;22(3):541-58.)

De beste tijd voor krachttraining is vroeg in de avond, om een uur of zes. Dat blijkt uit een studie van het Franse Laboratoire INSERM, die vier jaar geleden verscheen in Chronobiology. Volgens dat onderzoek zijn je spieren op dat tijdstip op z'n sterkst.

Helemaal nieuw waren de bevindingen van de onderzoekers niet. Al in 1992 rapporteerden Britse sportwetenschappers dat proefpersonen even na zessen het snelste trappen op konden rennen of het verst konden springen. [J Sports Med Phys Fitness. 1992 Dec;32(4):343-7.] Het nieuwe van de Franse studie is dat de onderzoekers onderscheid maakten tussen de dominante en niet-dominante spieren. Ze lieten hun tien gezonde mannelijke proefpersonen eerst even voetballen, en keken toen met welk been ze spontaan de bal wegschopten. Vervolgens bestempelden ze de spieren in dat been als 'dominant'.

De onderzoekers bepaalden de maximale kracht van de quadriceps van hun proefpersonen op een dynamometer. Zeg maar: een met meetapparatuur verrijkte leg-extensionmachine. De onderzoekers maten de linker- en rechterquads apart om 06:00, 10:00, 14:00, 18:00, and 22:00 uur. Het maakte niet uit hoe laat de onderzoekers hun meting verrichtten - altijd waren de spieren in het dominante been sterker. D = dominant; ND = niet-dominant.


Vroeg in de avond ben je op je sterkst


De gemiddelde maximale kracht die proefpersonen konden ontwikkelden fluctueerde gedurende de dag. Dat zie je hieronder. De zwarte vierkantjes staan voor de gemiddelde kracht van de dominante en niet-dominante spieren. Om zes uur 's ochtends zijn spieren op hun zwakst, om zes uur 's avonds zijn ze op hun sterkst. Dominante en niet-dominante spieren fluctueerden in gelijke mate.


Vroeg in de avond ben je op je sterkst


De onderzoekers registreerden hoe hard de zenuwen de spieren aanstuurden. Ze vonden geen effecten die verklaarden waarom de proefpersonen om zes uur 's avonds sterker waren. Ze vonden wel een relatie met de lichaamstemperatuur. De fluctuatie van de lichaamstemperatuur ging gelijk op met die van de maximale kracht.


Vroeg in de avond ben je op je sterkst


Om vier uur is de lichaamstemperatuur op z'n hoogst. Dat betekent dat de stofwisseling dan op zijn hoogste stand staat. Even later zijn de spieren op hun sterkst. De onderzoekers denken dat het verhoogde metabolisme ervoor zorgt dat de spiercellen optimaal presteren.

Er zijn nog meer argumenten om aan te nemen dat vroeg in de avond het beste tijdstip om te krachttrainen is. Dan is in het bloed de verhouding tussen het anabole hormoon testosteron en het katabole cortisol het gunstigste. Dat betekent dat je spieren na de training sneller herstellen en beter groeien.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken