Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursport & doping       Duurtraining & suppletie       Duurtraining & cardio       Duurtraining & voeding    

1 7 - 0 6 - 2 0 1 0

  Duurtraining gaat om half zes in de middag beter dan om half acht in de ochtend (J Sports Sci. 2005 Mar;23(3):321-9.)

Als je zelf kunt kiezen hoe laat je op de fiets klimt of je sportschoenen aan je hoeven bindt, vergeet dan al die romantiek over ochtendlijke trainingsessies en blijf 's morgens vroeg gewoon in je bed liggen. Aan het einde van de middag train je beter, ontdekten sportwetenschappers van Liverpool John Moores University een paar jaar geleden.

Duurtraining gaat om half zes in de middag beter dan om half acht in de ochtend
De onderzoekers lieten 8 mannelijke wielrenners, die vaker dan 3 keer per week trainden, een keer 's ochtends om 7.30 uur en een keer 's middags om 18.30 uur 16.1 kilometer afleggen op de fiets. In zo'n kort mogelijke tijd.

's Morgens presteerden de wielrenners minder goed dan 's middags, zie je hieronder. 's Middags reden de renners hun afstand 56 seconden sneller dan 's morgens.


Duurtraining gaat om half zes in de middag beter dan om half acht in de ochtend


Nu was de lichaamstemperatuur van de renners 's morgens lager. Toen de onderzoekers de proefpersonen eerst lieten opwarmen - de sporters fietsten eerst 25 min op 60 procent van hun VO2max - werd hun lichaamstemperatuur hoger maar presteerden ze niet beter. Dat gebeurde ook niet als de sporters 's middags eerst opwarmden.


Duurtraining gaat om half zes in de middag beter dan om half acht in de ochtend


Een theorie die de onderzoekers naar voren schuiven is dat het metabolisme van het lichaam 's middags een tandje hoger staat dan 's morgens. 's Middags presteer je daarom beter.

Ook uit studies naar het effect van tijdstip op krachttraining blijkt dat 's morgens trainen net iets minder goed gaat dan 's middags of vroeg in de avond. Finse sportwetenschappers ontdekten dat je iets meer spiermassa opbouwt als je 's middags traint dan als je 's morgens onder het ijzer gaat. In een kleine Amerikaanse studie bouwen bodybuilders die na 18.00 uur trainen meer spiermassa op dan bodybuilders die voor 10.00 uur trainen.

Een mogelijke verklaring voor de - overigens subtiele - verschillen is dat je later op de dag sterker bent dan 's morgens zodat je iets harder kunt trainen. Bovendien is de balans tussen anabole en katabole hormonen later op de dag gunstiger dan 's ochtends.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken