Opgeladen: 14-2-2024
Opgeborgen in: Vitamine D, Vitamines, Pijn
Translation: Supplementing with vitamin D3 reduces pain in fibromyalgia (13-2-2024)

Supplement met vitamine D3 reduceert pijnklachten door fibromyalgie

Suppletie met vitamine D3 kan de ernst van fibromyalgie misschien verminderen. In een Turkse pilot study rapporteerden vrouwen met fibromyalgie 33 procent minder pijn nadat ze vitamine D3 waren gaan gebruiken.


Supplement met vitamine D3 reduceert pijnklachten door fibromyalgie


Fibromyalgie
Fibromyalgie is een mysterieuze aandoening. Het is niet duidelijk wat fibromyalgie veroorzaakt, het is niet mogelijk fibromyalgie objectief vast te stellen en er zijn ook geen medijnen die fibromyalgie genezen. Mensen met fibromyalgie hebben chronische pijn in spieren en bindweefsel. Daarnaast hebben ze vaak last van stijfheid, vermoeidheid en slaapstoornissen en stemmingswisselingen.

Studie
Turkse artsen, verbonden aan het Istanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Egitim ve Arastirma Hastanesi, gaven 180 vrouwen van 18-70 jaar met fibromyalgie gedurende 12 weken wekelijks een supplement met 50.000 IE vitamine D3. Er was geen placebogroep.

Resultaten
Na 12 weken suppletie rapporteerden de proefpersonen 33 procent minder pijn [VAS] dan voordat de suppletie begon. Gaven de proefpersonen hun pijn aanvankelijk een rapportcijfer van 7.7, na 12 weken was dat nog maar 5.1.


Supplement met vitamine D3 reduceert pijnklachten door fibromyalgie


De onderzoekers lieten de proefpersonen voor en aan het einde van de suppletieperiode een vragenlijst [FIQ] invullen. Daarmee proberen artsen de ernst van fibromyalgie in te schatten. De minimale score op de lijst is 0, de maximale score 80.

Nadat de vrouwen 12 weken vitamine D3 hadden gekregen, rapporterden ze dat de ernst van hun symptomen met 20 procent was afgenomen.

Lage vitamine D-spiegel
De meeste vrouwen hadden, voordat de suppletie begon, te weinig vitamine D in hun bloed. Maar liefst 77.8 procent van hen kwam in aanmerking voor extra vitamine D. De onderzoekers vertellen niet of vrouwen met een aanvankelijk tekort aan vitamine D beter op suppletie reageerden.


Supplement met vitamine D3 reduceert pijnklachten door fibromyalgie


Bron:
Ir J Med Sci. 2023 Sep 14. doi: 10.1007/s11845-023-03521-4. Online ahead of print.

Meer:
Met of zonder hydrocortison, supplement met vitamine D vermindert eczeem (5-6-2023)
Supplement met vitamine D reduceert pijn bij reuma (28-2-2023)
Glucosespiegel niet onder controle? Misschien helpt vitamine D (8-9-2022)
Supplement met vitamine D houdt diabetes type-2 op afstand (7-3-2022)
Slik vitamine D, verlaag je kans op een auto-immuunziekte (11-2-2022)


De mogelijke antidepressieve werking van een supplement met vitamine D Last van je rug? Misschien helpt vitamine D Forse vermindering van de kans op dementie door vitamine D-suppletie

De mogelijke antidepressieve werking van een supplement met vitamine D
Een supplement met vitamine D verbetert misschien de perspectieven van mensen met een depressie.

Last van je rug? Misschien helpt vitamine D
Als je continu last hebt van je onderrug, zonder dat artsen daarvoor een afdoende verklaring kunnen vinden, dan is je vitamine D-spiegel misschien te laag.

Forse vermindering van de kans op dementie door vitamine D-suppletie
Als je supplementen met vitamine D gebruikt, vermindert je kans op dementie met ongeveer veertig procent.