Opgeladen: 11-2-2022
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine D
Translation: Take vitamin D and lower your risk of an autoimmune disease (12-2-2022)

Slik vitamine D, verlaag je kans op een auto-immuunziekte

Vijftigplussers die een supplement met vitamine D3 gebruiken, reduceren hun kans op auto-immuunziekten als reumatoïde artritis. Dat blijkt uit de Amerikaanse Vital-trial, waarin duizenden proefpersonen jarenlang dagelijks een supplement met 2000 IE vitamine D slikten.


Slik vitamine D, verlaag je kans op een auto-immuunziekte


Studie
De onderzoekers, die verbonden zijn aan de universiteit van Harvard, experimenteerden met groep van 25871 vijftigplussers, die voor zover de onderzoekers konden nagaan een afspiegeling van de bevolking waren. Het waren in ieder geval geen mensen bij wie eerder een tekort aan vitamine D was vastgesteld.

Een deel van de proefpersonen slikte gedurende door de bank genomen 5.3 jaar elke dag een supplement met 2000 IE vitamine D3, een even groot deel ander slikte een placebo.

Door de suppletie was al na een jaar de vitamine D-spiegel van de proefpersonen met 40 procent gestegen - van gemiddeld 29.8 nanogram per milliliter tot 41.8 nanogram per milliliter.

Resultaten
Tijdens de studie kregen 155 proefpersonen in de placebogroep een auto-immuunziekte. In de suppletiegroep waren dat er 123. Dat impliceert dat suppletie met vitamine D de kans op een auto-immuunaandoening met 22 procent verminderde.


Slik vitamine D, verlaag je kans op een auto-immuunziekte


Visolie
Slik vitamine D, verlaag je kans op een auto-immuunziekte
We gaven hierboven geen volledige beschrijving van de opzet van dit onderzoek. De Harvardianen gaven een deel van hun proefpersonen ook een supplement dat dagelijks 1 gram visolie leverde.

Er waren studiedeelnemers die uitsluitend visolie slikten, studiedeelnemers die en visolie en vitamine D slikten, studiedeelnemers die uitsluitend vitamine D slikten en studiedeelnemers die geen enkel supplement gebruikten.

In de groep die visolie gebruikte, wel of niet in combinatie met vitamine D, was kans op een auto-immuunziekte 15 procent kleiner dan in de groep die geen visolie slikte. Dat verschil was echter niet statistisch significant.

Conclusie
"The clinical importance of this trial is high because these are well tolerated, non-toxic supplements", schrijven de onderzoekers, "and other effective treatments to reduce the incidence of autoimmune diseases are lacking."

Bron:
BMJ 2022;376:e066452.

Meer:
Supplement met vitamine D vermindert griepkans, zegt metastudie (25-1-2022)
Kun je niet trainen? Vitamine D houdt je vetpercentage laag (23-5-2021)
Supplement met vitamine D helpt vrouwen met borstkanker overleven (21-4-2020)


Extra vitamine D houdt vechtsporters ziektevrij Hoge vitamine D-spiegel reduceert kans op diabetes type-2 Bescheiden dosis vitamine D vergroot vetvrije massa

Extra vitamine D houdt vechtsporters ziektevrij
Een verkoudheid kan voor sporters die zich voorbereiden op een belangrijke wedstrijd het verschil betekenen tussen winnen en verliezen.

Hoge vitamine D-spiegel reduceert kans op diabetes type-2
Vitamine D beschermt misschien tegen diabetes. Dat suggereert een epidemiologische studie die is verschenen in PLoS One.

Bescheiden dosis vitamine D vergroot vetvrije massa
Als gezonde, normale en niet-sportieve mensen gedurende een jaar elke dag een bescheiden dosis vitamine D3 nemen, dan neemt hun vetvrije massa met een halve kilo toe.