Opgeladen: 11-9-2022
Opgeborgen in: Vitamine C, Vitamines, Levensverlenging & supplementen, Levensverlenging & leefstijl
Translation: Vitamin C reduces risk of death by 25 percent (12-9-2022)

Vitamine C reduceert kans overlijden met kwart

Hoe meer vitamine C er in je bloed zit, hoe kleiner is de kans dat je de komende 16 jaar zult overlijden. Volgens een Chinese studie beschermt vitamine C zowel tegen dodelijke hart- en vaatziekten als tegen dodelijke vormen van kanker.


Vitamine C reduceert kans overlijden met kwart


Studie
In 2018 publiceerden Chinese epidemiologen een studie in de Journal of Epidemiology and Community Health waarin ze 948 inwoners van een rurale regio gedurende 16 jaar volgden. Toen het onderzoek begon, waren de studiedeelnemers 53-84 jaar.

De onderzoekers bepaalden tijdens de studie twee keer hoeveel vitamine C in het bloed van de studiedeelnemers aanwezig was. Daarnaast hielden ze bij hoeveel studiedeelnemers overleden en waaraan.

Resultaten
Het onderzoek begon in 1991 en was afgelopen in 2016. Toen waren er 381 studiedeelnemers overleden. Toen de onderzoekers keken waaraan de studiedeelnemers overleden en hoeveel vitamine C er in hun bloed had gezeten, konden ze de onderstaande tabel maken.

In de 25 procent van de studiedeelnemers met de hoogste vitamine C-concentraties [Q4], was de kans op overlijden een kwart lager dan in de 25 procent van de studiedeelnemers met de laagste vitamine C-concentraties [Q1].

Volgens de handboeken is trouwens pas sprake van een tekort aan vitamine C als de concentratie in het bloed onder 28 micromol per liter zakt. In Q1 varieerde de concentratie van vitamine C van 9 tot 35 micromol per liter.


Vitamine C reduceert kans overlijden met kwart


Vitamine C reduceert kans overlijden met kwart


De onderzoekers vonden aanwijzingen dat een relatief hoge vitamine C-spiegel zowel de kans op overlijden door kanker als overlijden door hart- en vaatziekten verminderde.

Conclusie
"This study adds new evidence suggesting a robust overall benefit of high plasma vitamin C concentrations on various causes of death", resumeren de onderzoekers.

"Together with results from other cohorts in Western countries, we see growing evidence that higher vitamin C status may be associated with a lower risk of total mortality and corroborate the importance of adequate vitamin C to human health."

Even laten zien dat we slim zijn
De onderzoekers hebben niet apart gekeken naar de inname van groenten en fruit. Ze hebben hun gegevens daarvoor dus niet kunnen corrigeren.

Wellicht zijn de gemeten vitamine C-concentraties merkers voor de inname van groenten en fruit. Waarschijnlijk is de afname van de sterftekans bij een hoge vitamine C-concentratie dus niet alleen het werk van vitamine C, maar ook van andere bestanddelen van plantaardige voedingsmiddelen.

Bron:
J Epidemiol Community Health. 2018 Dec;72(12):1076-82.

Meer:
500 milligram vitamine C vergroot overlevingskansen bij levensbedreigende covid met een factor 5 (25-4-2022)
Hoe vitamine C misschien aderverkalking kan helpen voorkomen (3-10-2020)
Zonder rimpels ouder worden door suppletie met vitamine C (20-4-2019)


Moeite met helder denken? Misschien heb je een tekort aan vitamine C

Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten

Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddruk

Moeite met helder denken? Misschien heb je een tekort aan vitamine C
Klinische studie.

Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten
Vijftigplussers die niet of weinig bewegen verminderen hun kans op botontkalking als ze elke dag een stevige dosis vitamine C binnenkrijgen.

Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddruk
"Mijn bloeddruk ging behoorlijk naar beneden nadat ik vitamine C ging gebruiken." Volgens deze metastudie is dat niet onmogelijk.