Opgeladen: 21-3-2017
Opgeborgen in: Anabolen, Adoniscomplex
Translation: No translation yet

Vier soorten anabolenhandelaren

Het zou zomaar kunnen dat het optreden van de overheid tegen de anabolenhandel in het sportschoolcircuit zijn doel voorbij schiet - en dat komt vooral omdat de overheid niet goed weet wat voor mensen anabolenhandelaren precies zijn. Dat is de boodschap van een kwalitatief onderzoek onder Nederlandse en Belgische anabolenhandelaren, dat de Nederlandse criminoloog Katinka van de Ven, verbonden aan Birmingham City University, publiceerde in de International Journal of Drug Policy.

Het beeld
Het beeld dat autoriteiten hebben van anabolenhandelaren is dat van een groep criminelen, die geweld niet schuwen en vooral geld willen verdienen - ook als ze weten dat de producten die ze verkopen de gezondheid van hun klanten in gevaar brengen. Als overheden, meestal na enkele spraakmakende incidenten, de handel in anabolen willen aanpakken, gaan ze uit van dat beeld.

Maar klopt dat beeld wel? Dat is de vraag die Van de Ven zichzelf stelde.

Studie
Van de Ven is zelf actief in de krachtsport, en kent de weg in de wereld van krachthonken, sportscholen en webfora. Ze sprak 47 keer met Nederlandse en Belgische individuen die betrokken zijn bij de zwarte handel in anabolen, en analyseerde daarnaast gegevens die overheidsdiensten in 64 anabolenzaken hadden verzameld.

De hoeveelheid gegevens die Van de Ven verzamelde is tussen twee haakjes voor dit type onderzoek bijzonder groot. Er verschijnen prima kwalitatieve studies die zijn gebaseerd op slechts een dozijn interviews. Van de Ven weet waarover ze praat.

Resultaten
Je kunt anabolenhandelaren onderverdelen aan de hand van 2 criteria. De ene is de mate waarin de handelaren worden gedreven door hun verlangen om met hun handel geld te verdienen [commercialism], en de andere de mate waarin de handelaren deel uitmaken van de scene - en bijvoorbeeld zelf trainen met gewichten, of aan wedstrijden doen.


Vier soorten anabolenhandelaren


A Wil geld verdienen, maar heeft niets met de sport. Hier vind je de dealers die de overheden in hun achterhoofd hebben als ze hun beleid uitstippelen.

"The top left hand corner of category A represents a dealer typology put forward by much of the anti-doping movement", schrijft Van de Ven. "These dealers can be best described as 'market oriented dealers' for whom securing profits is paramount as their involvement in trafficking derives predominantly from economic incentives (e.g., organized crime)."

B Wil geld verdienen, en kent de sport.

C Wil geen geld verdienen, en heeft niets met de sport. "Here, one can think of general medical practitioners who prescribe performance and image enhancing drugs [PIEDs; een verzamelterm voor anabolen, afslankmedicijnen en andere farmacologische middelen uit het sportschoolmilieu] users for non-medical reasons yet generate little to no profit and share no cultural affiliation."

D Handelt niet om geld te verdienen, en is actief in de sport. Voor deze handelaren zijn anabolen iets wat net zo bij de sport hoort als halters en eiwitten. Ze hebben kennis van zaken, contacten en gebruiken die om ervoor te zorgen dat hun klanten anabolen van een betrouwbare kwaliteit krijgen. Niet zelden zien ze hun activiteiten als een vriendendienst.

Handelaren in deze categorie worden soms wel beloond voor hun activiteiten, maar die beloning is symbolisch en cultureel, en niet financieel van aard. De D-handelaren komen door hun handel in het milieu bekend te staan als 'deskundig' en 'betrouwbaar', en die reputatie kan hun andere activiteiten in de sport - bijvoorbeeld als consultant, trainer of uitbater van een sportschool - ten goede komen.


Vier soorten anabolenhandelaren


Het D-type-handelaar kwam Van de Ven het meest veelvuldig tegen. En dat is een heel ander type handelaar dan de handelaar die de autoriteiten willen bestrijden. Van de Ven vindt dat overheden misschien beter eerst meer kennis over het anabolenmilieu kunnen verzamelen, voordat ze actie tegen dat milieu gaan ondernemen.

Conclusie
"This case study of performance and image enhancing drug (PIED) dealing networks within bodybuilding subcultures in the Netherlands and Belgium reveals the necessity of research to identify the multifarious characteristics PIED dealing markets", schrijft Van de Ven. "Notably, the data contrasts the dominant position expounded by sport officials and government agencies which hold that PIED dealing networks are in the hands of 'mafia-type' organized crime and financially motivated individuals."

"While the findings presented here may not be extrapolated to explain the motivations behind other PIED dealing networks, they do contribute another empirical case study of the proximate realities of illicit PIED markets on which local policy may be built."

"Understanding the dynamic relationship between PIED users, their environment, their suppliers and market operations is important when exploring policy options, as it enables and provides clearer understanding of the impact of policy choices such as law enforcement measures, harm reduction initiatives, prevention campaigns, education and/or treatment options."

Meer
Hier vind je een interview met Van de Ven, dat in mei 2016 verscheen in Muscle & Fitness.

Bron:
Int J Drug Policy. 2017 Feb;40:6-15.

Meer:
Anabolen gekocht in China? Big Brother weet wie je bent (13-11-2007)
Zo werken een bodybuildingboard, een ondergronds anabolenlab en Chinese producenten samen (26-9-2007)
Interpol opent de jacht op gewelddadige dopingkartels (4-10-2006)


Maker van Paper Anabolics 'gemarteld' in Thailand

Experts: dopinggebruik zal sterk toenemen

Satan handelt in anabolen

Maker van Paper Anabolics 'gemarteld' in Thailand
In de lente van 2008 arresteerde de Thaise politie de uitvinder van de Paper Anabolics: eetbare papieren zegeltjes, die zijn doordrenkt met anabole steroidhormonen.

Experts: dopinggebruik zal sterk toenemen
Dat verwacht een groep Nederlandse experts, die op verzoek van het ministerie van VWS collectief in hun glazen bol keken.

Satan handelt in anabolen
De bodybuilding lifestyle, Arnold Schwarzenegger en anabolen. Volgens deze ex-dealer zijn het allemaal instrumenten van Satan.