Opgeladen: 25-10-2019
Opgeborgen in: Carotenoïden, Borstkanker, Kanker voorkomen & overleven, Omega-3-vetzuren
Translation: Omega-3 fatty acids sabotage breast cancer cells by boosting free radicals (26-10-2019)

Via vrije radicalen saboteren visvetzuren borstkankercellen

Als je carotenoïden als bèta-caroteen binnenkrijgt via reguliere voedingsmiddelen, remmen ze kanker. In ieder geval bij borstkankercellen gebeurt dat op een manier die doet vermoeden dat omega-3-vetzuren dat effect zouden moeten kunnen versterken, schreven we een paar dagen terug. Bèta-caroteen laat kankercellen meer receptoren aanmaken waarmee omega-3-vetzuren kunnen interacteren, en verhogen de activiteit van vrije radicalen in de kankercellen. Vandaag gaan waar daar nog even op door. Wat doen omega-3-vetzuren nu precies met borstkankercellen?

Omega-3-vetzuren & kanker
Een relatief hoge inname van omega-3-vetzuren lijkt de kans op borstkanker te verminderen. Bij vrouwen die borstkanker hebben gehad, vermindert een voedingspatroon met veel omega-3-vetzuren de kans dat de ziekte terugkeert. Hoe zou dat kunnen komen?

Reageerbuistudie
Een mogelijk antwoord op die vraag staat in een in vitro-studie die onderzoekers van de University of Kansas Medical Center in 2010 publiceerden in PLoS One. De onderzoekers stelden 3 types kankercellen in reageerbuizen bloot aan de omega-3-vetzuren DHA en EPA. Dat waren hormoongevoelige MCF-7-borstkankercellen, hormoonongevoelige MDA-MB-231-borstkankercellen en MDA-MB-435s-cellen.

Die laatste cellijn is er eentje met een complexe geschiedenis. Oncologen hebben hem jarenlang beschouwd als een raar type borstkankercel, maar later bleek het te gaan om een melanoomcel.

Whatever.

Omega-3-vetzuren doodden alle celtypes. De meest effectieve kankerremmer was DHA. Het meest gevoelig waren de MCF-7-cellen.


Via vrije radicalen saboteren visvetzuren borstkankercellen


Via vrije radicalen saboteren visvetzuren borstkankercellen


Toen de onderzoekers in MCF-7-cellen, die waren blootgesteld aan DHA, keken naar de reactive oxygen species formation - zeg maar: naar de concentratie vrije radicalen - zagen ze dat DHA die concentratie verhoogde. Dat zie je hierboven.

Als vrije radicalen kunnen verklaren hoe DHA kankercellen kan doden, dan zou dat effect moeten verdwijnen als je borstkankercellen niet alleen blootstelt aan DHA, maar ook aan fikse concentraties van antioxidanten als vitamine C en E en N-acetylcysteïne.

En verhip.


Via vrije radicalen saboteren visvetzuren borstkankercellen


DHA stimuleerde de activiteit van het zelfmoordenzym caspase-8, ontdekten de onderzoekers.

Dierstudie
De onderzoekers deden ook nog een dierstudie, waarin ze MCF-7-cellen implanteerden in muizen en vervolgens keken hoe snel die groeiden. Kregen de muizen ook visolie door hun voer, dan groeiden de tumoren beduidend minder snel. Als de muizen mensen waren geweest, hadden ze 3-5 gram visolie per dag gekregen.


Via vrije radicalen saboteren visvetzuren borstkankercellen


De onderzoekers herhaalden het experiment met muizen waarin ze MDA-MB-435s-cellen hadden geïmplanteerd. Ze boekten dezelfde resultaten. [Figuur]

Slot
Het idee dat omega-3-vetzuren en carotenoïden elkaars kankerremmende werking versterken, is helemaal niet zo onwaarschijnlijk, al hebben we tot nu alleen gekeken naar bèta-caroteen. Hoe zit dat met andere carotenoïden?

Binnenkort meer.

Bron:
PLoS One. 2010 Apr 22;5(4):e10296.

Meer:
Dierstudie: kankerremmende werking EPA en DHA 8 keer groter dan die van ALA (27-1-2018)
Alfa-linoleenzuur beschermt misschien tegen alle soorten borstkanker (6-1-2018)
Minder omega-6, meer omega-3, minder borstkanker (14-10-2017)


Immuunsysteem sporters schakelt meer kankercellen uit door visolie Omega-3-vetzuren verminderen kans op sterfte door kanker Visolie geeft uitgezaaide kankercellen minder kans

Immuunsysteem sporters schakelt meer kankercellen uit door visolie
Intensieve training vermindert de activiteit van de immuuncellen die pathogenen en kankercellen opruimen. Suppletie met visolie beschermt daartegen, vermoeden Schotse onderzoekers.

Omega-3-vetzuren verminderen kans op sterfte door kanker
In deze epidemiologische studie verminderen omega-3-vetzuren de kans op sterfte door kanker met een kwart.

Visolie geeft uitgezaaide kankercellen minder kans
Een dieet met veel visolie vermindert onder omstandigheden van fysieke stress de kans dat kankercellen zich kunnen uitzaaien in het lichaam. Dierstudie.