Opgeladen: 5-6-2024
Opgeborgen in: Kankerpreventie, Olijfolie, Hart & vaatziekten, Langer leven
Translation: This daily amount of olive oil may extend your lifespan (6-6-2024)

Zoveel olijfolie heb je dagelijks nodig als je langer wilt leven

Als je bij het koken olijfolie gebruikt, reduceer je de kans dat je de komende 18 jaar komt te overlijden met meer dan 30 procent. Als je dagelijks 2 eetlepels olijfolie binnenkrijgt, zit je volgens Spaanse epidemiologen al goed.


Zoveel olijfolie heb je dagelijks nodig als je langer wilt leven


Studie
In 2022 publiceerden onderzoekers van de Universidad Miguel Hernández in Frontiers in Nutrition een onderzoek waaraan 1567 volwassen Spanjaarden meewerkten. De onderzoekers bepaalden gedurende een week hoeveel olijfolie de studiedeelnemers dagelijks gebruikten en hielden ze daarna 18 jaar nauwlettend in de gaten.

Resultaten
Nadat ze het effect van leefstijlfactoren zo goed mogelijk hadden weggepoetst, zagen de onderzoekers dat tijdens de studie deelnemers die dagelijks 2 of meer eetlepels olijfolie consumeerden 31 procent minder kans hadden om te overlijden dan deelnemers die geen olijfolie gebruikten.

Bij een inname van minstens 2 eetlepels per dag reduceerde olijfolie de kans op overlijden door hart- en vaatziekten en kanker met respectievelijk 46 en 51 procent.


Zoveel olijfolie heb je dagelijks nodig als je langer wilt leven


Zoveel olijfolie heb je dagelijks nodig als je langer wilt leven


Klik op de tabel hierboven voor een grotere versie.

Actieve stoffen
In olijfolie zit het enkelvoudig-onverzadigde vetzuur oleic acid en vitamine E. Beide stoffen verlengen volgens dierstudies misschien de levensduur.

Daarnaast doen fenolen in olijfolie als tyrosol, hydroxytyrosol en oleuropeïne misschien ook een duit in het zakje, vermoeden de onderzoekers. Die stoffen beschermen misschien de bloedvaten en remmen ontstekingen en tumoren.

Bron:
Front Nutr. 2022 Aug 30:9:997975.

Meer:
Vetten uit olijfolie en noten beschermen en verjongen bloedvaten (9-5-2018)
Het anti-AGE-ing-effect van olijfolie (4-4-2018)
Dieet met veel olijfolie vermindert kans op bijna alle soorten kanker (31-8-2017)
Oleic acid, het belangrijkste vetzuur in olijfolie, verlengt misschien de levensduur (30-4-2017)
Waarom we langer kunnen leven als we olijfolie gebruiken (31-3-2016)


Combinatie lichaamsbeweging en vitamine D vertraagt veroudering Wil je 12 jaar langer leven? Ga hardlopen (of joggen) Eet gezonder, vergroot je spierkracht - en leef langer

Combinatie lichaamsbeweging en vitamine D vertraagt veroudering
Lichaamsbeweging vertraagt veroudering. Dat effect is groter als er ook betrekkelijk veel vitamine D in het bloed aanwezig is.

Wil je 12 jaar langer leven? Ga hardlopen (of joggen)
Amerikaanse onderzoekers bepaalden in een groep van vierduizend hardlopers en niet-hardlopers het tempo van moleculaire veroudering.

Eet gezonder, vergroot je spierkracht - en leef langer
Als je graag nog wat jaartjes aan je verblijf in deze wereld zou willen vastplakken, verbeter dan je voedingspatroon en ga krachttrainen.