Opgeladen: 4-4-2018
Opgeborgen in: Levensverlenging & leefstijl, Olijfolie, Q10
Translation: The anti-AGE-ing effect of olive oil (5-4-2018)

Het anti-AGE-ing-effect van olijfolie

Als olijfolie je belangrijkste bron van vetzuren is, dan leef je waarschijnlijk langer dan als de bulk van je vetten uit roomboter komen. Dat ontdekten Spaanse onderzoekers van de universiteit van Cordoba in een experiment waaraan twintig gezonde 65-plussers als proefpersoon meewerkten. En de Spanjaarden ontdekten ook dat suppletie met Q10 het levensverlengende effect van een voedingspatroon met veel olijfolie misschien nog versterkt.

Studie
De onderzoekers gaven hun proefpersonen 4 weken achtereen een standaard-Westers dieet. De energie kwam voor 15 procent uit eiwit, voor 47 procent uit koolhydraten en 38 procent uit vet [voor 12 procent uit enkelvoudig-onverzadigde vetzuren, voor 22 procent uit verzadigde vetzuren en voor 4 procent uit meervoudig-onverzadigde vetzuren]. De voornaamste bron van de verzadigde vetten was boter.

Bij een andere gelegenheid kregen dezelfde proefpersonen gedurende 4 weken een Mediterraan dieet. Het voornaamste verschil met het Westerse dieet was de prominente aanwezigheid van virgine olijfolie en de afwezigheid van boter. Ook hier kwam 38 procent van de energie uit vet [voor 24 procent uit enkelvoudig-onverzadigde vetzuren, voor 10 procent uit verzadigde vetzuren en voor 4 procent uit meervoudig-onverzadigde vetzuren].

Co-enzym Q10
Bij weer een andere gelegenheid kregen de proefpersonen gedurende 4 weken een Mediterraan dieet, en slikten daar dagelijks 200 milligram Q10 bij. De proefpersonen slikten ubiquinone van Kaneka. Kaneka betaalde niet mee aan het onderzoek; de voornaamste geldschieter was de Spaanse overheid.

Na elke periode kregen de proefpersonen een ontbijt dat representatief was voor hun voedingspatroon van de afgelopen 4 weken. Vlak voor en na dat ontbijt analyseerden de onderzoekers het bloed van de proefpersonen. Ze keken daarbij vooral naar de aanwezigheid van AGE's.

Wat zijn AGE's?
AGE's is een afkorting voor Advanced Glycation End Products. Dat zijn verbindingen tussen koolhydraten en aminozuren die ontstaan in het lichaam, vooral bij een hoge inname van snel opneembare koolhydraten en veel activiteit van ontstekingsfactoren en vrije radicalen.

AGE's kunnen zich ophopen in het lichaam, en daar de werking van belangrijke enzymen saboteren. De ophoping van AGE's in weefsels is een belangrijke versneller - en misschien wel veroorzaker - van verouderingsprocessen.

Resultaten
Vlak voor en na het ontbijt vonden de onderzoekers minder AGE's in het algemeen, en minder N-carboxymethyllysine in het bijzonder, in het bloed van de proefpersonen als die olijfolie als voornaamste vetbron hadden gebruikt.

Suppletie met Q10 leek de positieve gezondheidseffecten van een dieet met olijfolie als prominente vetbron van vlak na de maaltijd nog een beetje te versterken.


Het anti-AGE-ing-effect van olijfolie


Het anti-AGE-ing-effect van olijfolie


Conclusie
"In conclusion, our results support the protective effect of a Mediterranean Diet against oxidative stress/inflammation, and this protection is enhanced by supplementing with CoQ, thus reducing postprandial circulating AGEs levels", schrijven de onderzoekers.

Bron:
J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2018 Mar 2;73(3):340-6.

Meer:
Door beteugeling van methylglyoxal verlengt bèta-alanine misschien de levensduur (25-12-2011)
Hoge glucosespiegel, oud hoofd | De rol van AGE's (22-12-2011)
Door AGE's zijn roken, snoepen en intensief bewerkte voedingsmiddelen slecht voor spieren (16-1-2011)


Oleic acid, het belangrijkste vetzuur in olijfolie en noten, verlengt misschien de levensduur

Waarom we langer kunnen leven als we olijfolie gebruiken

Olijfolie vertraagt veroudering van je huid

Oleic acid, het belangrijkste vetzuur in olijfolie en noten, verlengt misschien de levensduur
Het vetzuur oleic acid, rijkelijk aanwezig in olijfolie, noten en avocado, heeft een levensverlengende werking. In ieder geval in wormpjes, en misschien ook in mensen.

Waarom we langer kunnen leven als we olijfolie gebruiken
Als je olijfolie gebruikt bij het koken - niet het smakeloze spul, maar de extra virgin-versie - dan verleng je misschien je levensduur.

Olijfolie vertraagt veroudering van je huid
Aldus een Franse epidemiologische studie, die in 2012 verscheen in PLoS One.