Opgeladen: 8-11-2019
Opgeborgen in: L-Citrulline, Aminozuren, Krachttraining & voeding & suppletie
Translation: The temporary muscle-building effect of the citrulline-glutathione combination (9-11-2019)

De tijdelijke spieropbouwende werking van de citrulline-glutathion-combinatie

De tijdelijke spieropbouwende werking van de citrulline-glutathion-combinatie
Als bodybuilders of fitnessfanaten dagelijks een supplement gebruiken met citrulline en glutathion, dan bouwen ze meer spiermassa op. Tenminste, gedurende een paar weken. Daarna ebt het effect weer weg. Dat lezen wij in een humaan onderzoek, dat in 2018 verscheen in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Studie
De onderzoekers, verbonden aan Baylor University in de VS, verdeelden 75 resistance-trained males van 18-35 jaar in 3 groepen.

Gedurende een periode van 8 weken, waarin alle proefpersonen op een identieke manier aten en trainden, slikte een eerste groep dagelijks een placebo. Een tweede groep slikte dagelijks 2 gram citrullinemalaat, een derde groep slikte dagelijks 2 gram citrullinemalaat plus 200 milligram gereduceerd glutahion.

De supplementen waren afkomstig uit de fabrieken van de Japanse Kyowa Hakko Bio Corporation, de sponsor van de studie. Kyowa Hakko zet gereduceerd glutahion in de markt als Setria.


De tijdelijke spieropbouwende werking van de citrulline-glutathion-combinatie


Resultaten
Suppletie met citrulline en suppletie met de combinatie van citrullinemalaat en glutathion hadden geen effect op de kracht of de vetmassa. Wel zagen de onderzoekers dat de proefpersonen in de citrulline+glutathion-groep significant meer lean body mass - zeg maar: spiermassa - hadden opgebouwd dan de proefpersonen in de andere groepen.

Dat effect was in week 8 echter weer verdwenen.


De tijdelijke spieropbouwende werking van de citrulline-glutathion-combinatie


Da's raar.

De onderzoekers opperen de mogelijkheid dat er iets is misgegaan met het dieet van de proefpersonen in citrulline+glutathion-groep. Omdat wijzelf diep in ons duistere hart defaitistische nutritionalisten zijn, denken wij in een andere richting. Het zou zomaar kunnen dat suppletie met gereduceerd een paar weken een positief effect heeft, vermoeden wij, maar daarna niet meer. Dan treedt er een feed back-mechanisme in werking, waardoor de endogene biosynthese van glutathion een tandje omlaag gaat.

Conclusie
"We conclude that, compared to placebo, supplementation of L-citrulline with reduced glutathione during resistance training increases lean mass in resistance-trained males", schrijven de onderzoekers. "However, after 8 weeks of resistance training there were no significant differences in any of the measured variables."

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2018 Jun 27;15(1):30.

Meer:
Toevoeging van 200 mg glutathion maakt L-citrulline een effectievere NO-booster (23-6-2015)


Vrouwelijke bodybuilders maken fors meer reps door citrulline malate Bodybuilder maakt na 8 gram citrulline malate 9 procent meer reps Spieren opbouwen met weinig eiwitten dankzij L-citrulline

Vrouwelijke bodybuilders maken fors meer reps door een supplement met citrullinemalaat
Als vrouwelijke bodybuilders of fitnessfanaten een uur voor hun workout acht gram citrullinemalaat slikken, dan maken ze beduidend meer reps. En dat leidt, zo zou je tenminste verwachten, tot meer spiergroei.

Bodybuilder maakt na 8 gram citrullinemalaat 9 procent meer reps
Dat melden bewegingswetenschappers van Mississippi State University in de Journal of Strength and Conditioning Research.

Spieren opbouwen met weinig eiwitten dankzij L-citrulline
Als je deze humane studie mag geloven, heeft L-citrulline bij een low protein diet anabole kwaliteiten.