23.06.2015

Toevoeging van 200 mg glutathione maakt L-citrulline een effectievere NO-booster

NO-boosters voor krachtsporters op basis van L-citrulline worden effectiever door toevoeging van glutathione. Dat melden onderzoekers van Baylor University in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. Hoe de werking van L-citrulline en glutathione elkaars werking precies versterken wordt uit het onderzoek niet helemaal duidelijk, maar de onderzoekers toonden het aan in mensen.

L-Citrulline en glutathione
L-Citrulline

Glutathione
Citrulline [bovenste structuurformule hiernaast] zet in het lichaam eerst om in L-arginine, en dat aminozuur fungeert als een precursor van stikstofmonoxide of NO. NO activeert in de bloedvaten vervolgens weer het enzym cGMP. CGMP maakt bloedvaten soepeler en wijder. Om die reden is suppletie met citrulline of andere NO-precursoren interessant voor sporters: het vergroot de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de spieren. NO speelt bovendien een rol bij de ontwikkeling van stamcellen tot spiercellen.

Er zijn aanwijzingen dat glutathione [tweede structuurformule hierboven], een eiwitje dat cellen gebruiken voor ontgiftingsprocessen, de werking van L-citrulline kan versterken. De enzymen die NO lospeuteren uit arginine werken beter naarmate er meer glutathione in de cellen aanwezig is. [Amino Acids. 1996 Sep;10(3):277-81] [Am J Physiol. 1993 Sep;265(3 Pt 1):C728-32.]

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 4 groepen van elk 15 mannelijke studenten. Alle studenten trainden geregeld met gewichten.

Gedurende een week slikte een groep elke dag een placebo [PLC]. Een tweede groep slikte dagelijks 2 gram L-citrulline [CIT], en een derde groep slikte dagelijks 1 gram glutathione [GSH]. Een vierde groep slikte tenslotte dagelijks 2 gram L-citrulline plus 200 milligram glutathione [CIT+GSH].

Op de laatste dag van het experiment kregen de proefpersonen hun laatste dosis van hun supplement, en moesten ze na 60 minuten hun biceps trainen. Vlak voordat de studenten het supplement slikten [Baseline], vlak voordat ze gingen trainen [Pre-EX], vlak na de training [Post-EX] en 30 minuten na de training [30 Post-EX] analyseerden de onderzoekers hun bloed.

Resultaten
De combinatie van L-citrulline en glutathione zorgde ook 30 min na de workout voor een hogere concentratie NO en een verhoogde activiteit van cGMP.


Toevoeging van 200 mg glutathione maakt L-citrulline een effectievere NO-booster


Toevoeging van 200 mg glutathione maakt L-citrulline een effectievere NO-boosterEen deel van het mechanisme achter de synergie tussen citrulline en glutathione is waarschijnlijk dat glutahione het lospeuteren van NO uit arginine versnelt. Dat suggereert tenminste de figuur hieronder.


Toevoeging van 200 mg glutathione maakt L-citrulline een effectievere NO-booster


Toevoeging van 200 mg glutathione maakt L-citrulline een effectievere NO-boosterBovendien verhoogt de combinatie van L-citrulline en glutathione de concentratie nitriet in de proefpersonen na hun training. Ook nitriet is een precursor van NO. Hoe de combinatie van L-citrulline en glutathione precies zorgt voor meer nitriet bewerkstelligt weten de onderzoekers niet.

Conclusie
"Our present data suggest that the oral supplementation of L-citrulline combined with glutathione provides an augmenting effect on plasma NO", resumeren de onderzoekers. "Based on results from recent studies, this may be explained based on the premise that in some cell types, the activity of NO is influenced by the endogenous antioxidant, glutathione."

De studie is bekostigd door het Japanse Kyowa Hakko Bio. Kyowa zet glutathione in de markt als Setria. [kyowa-usa.com]

Bron:
Journal of the International Society of Sports Nutrition 2015, 12:27. doi:10.1186/s12970-015-0086-7.

Meer:
Granaatappel maakt fitte sporters nog fitter (13-3-2015)
In de betere NO-booster zit een combinatie van L-arginine en L-citrulline (24-12-2014)
Portie bietjes verbetert tijden op de 5 kilometer (15-9-2014)